Loading

Salina Turda

Salina Turda in opinia vizitatorilor :

Salina Turda este situată în zona numită Durgău-Valea Sărată în localitatea Turda, județul Cluj.

Este probabil cea mai populară destinație a turiștilor ce vizitează localitatea Turda.  Mina de sare (salina) de la Turda datează încă din perioada romanilor și a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos și după retragerea romanilor din Dacia.

Istorie 

Prima atestare documentară a extragerii sării în Turda datează din anul 1271. În trecut exploatarea era organizată în așa numitele Cămări de Sare care erau de doua tipuri: unele care făceau exploatare, depozitare și transport până la apă iar altele efectuau transportul pe apă și vânzarea sării. Ulterior in anul 1786 exploatarea și valorificarea sării devin monopol de stat dar încep să apară unele probleme privind transportul sării pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situații se construiește începând cu 1853 galeria Franz Josef și sunt modernizate minele Terezia și RudolfSalina Turda este închisă in 1932. 

În prezent Salina Turda clasificată pe lista Monumentelor Istorice ale județului Cluj, document elaborat de către Ministerul Culturii și Cultelor din România în anul 2004 (cod oficial LMI 2004 CJ-II-m-A-07801).

Geologie 

Depozitul de sare aparține sedimentarului transilvan ce se află pe toată rama vestică a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafață doar in zonele anticlinale. Acest zăcământ s-a format în urmă cu 18 milioane de ani și se întinde din Depresiunea Maramureș până la Ocna Sibiului incluzând și Turda și Ocna Mureș. Zăcământul de la Turda este situat in nord-estul orașului fiind întinsă sub forma unei perne alungite pe o suprafață de 45 kmp și are o adâncime de 1200 m. Conținutul de NaCl se situează în jurul valorii de 99% iar întregul zăcământ este estimat la aproape 39000 milioane tone. La suprafața zăcământului sarea este pura, cristalizată cu granule mari iar mai jos are unele intercalații de șisturi argiloase și nisip fin alături de pietriș.

Tratament în salină

Pe parcursul anilor s-a descoperit că mediul salin este deosebit de prielnic în tratarea afecțiunilor respiratorii datorită temperaturii constante de 10-12 grade Celsius și a umidității de 75-80% precum și datorită concentrației optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curenților de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s în mina Rudolf). Ca urmare după 1992 mina Rudolf a fost amenajată ca și sală de tratament subterană. 

Modernizarea Salinei Turda (2008-2010)

În perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. În urma acestuia a fost creată o infățișare nouă și o functionalitate extinsă a Salinei Turda. În Mina Rudolf există acum o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf dar și o gondolă imensă și s-a montat și un ascensor (lift) pentru persoanele care se deplasează mai greu. În Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu bărci care permit plimbarea turiștilor pe lacul salin. Per ansamblu infățișarea Salinei s-a schimbat radical în bine. Deschiderea oficială a Salinei Turda după renovare s-a făcut în data de 22 ianuarie 2010.

Structura Salinei Turda

Salina Turda este compusă din:

Mina Rudolf

Mina Rudolf are o formă de sală trapezoidală numită in termeni tehnici abataj în talpă. Aceasta a fost incepută în anul 1867 și are o lățime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adâncimea este de 40 de m. Scările coboară de a lungul a 13 etaje fiecare având marcat anul în care a fost săpat. Datorită infiltrațiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteză de creștere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrărilor din ultimii ani Mina Rudolf a fost dotată cu o serie de elemente noi care sunt destinate turiștilor: sală de concerte, teren de sport, gondolă, minigolf, bowling. A fost montat și un lift pentru a ușura accesul în mină.

Mina Ghizela

Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 și urma să fie o mină similară minei Rudolf însă s-au executat doar lucrările pregătitoare, lucrarea fiind abandonată. In 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsă sala octogonală.

Mina Terezia

Mina Terezia este o mină de tip clopot cu o adâncime de 90 m în a cărei vatră s-a format un lac subteran cu adâncimea de 5-8 metri și un diametru în jur de 70 m. Mina a fost exploatată incă din 1690. Aici se află celebra cascadă de sare pe peretele nordic al minei, cascadă ce s-a format prin depunerea sării din soluția salină ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu bărci pe lacul subteran din Mina Terezia și o zonă de promenadă deosebită prin arhitectura elementelor ce o compun.

Galeria Franz Josef 

Pentru a facilita și mai mult exploatarea sării între 1853 și 1870 este construită o galerie orizontală pentru transportul sării la suprafață. Această galerie avea inițial 780 m însă a fost prelungită astfel încât acum are 917 m. Un aspect interesant ce merită menționat este că între 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de brânză.

Accesul in Salina Turda

Se realizează prin noua intrare din zona Durgău dată în funcțiune odată cu renovarea Salinei. Pentru a ajunge în zona Durgău trebuie să intrați în centru iar la sensul giratoriu (cea cu "lebede") o luați la stânga. Dinspre Cluj, urcați serpentinele, iar la coama dealului o virați la stânga și o luați pe drumul recent asfaltat care duce la noua intrare a Salinei Turda.

 

Adresă

Salina Turda, Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj.
Telefon : 0264-311690, 0364-260940

Program

în perioada 1 mai - 31 octombrie: 9-15 (ultima intrare)

în perioada 1 noiembrie - 30 aprilie: 9-13.30 (ultima intrare).

Salina Turda este deschisă de luni până duminica!

  • Se recomandă imbrăcăminte adecvată (pt 10-12 grade)
  • Este utilă o sursă de lumină mobilă cu toate că mina este iluminată integral

Preț

In toamna anului 2011 prețul de intrare era de 15 lei bilet întreg și 8 lei bilet cu reducere pentru copiii de la 3 ani până la student care dovedește calitatea cu un act. Se fac abonamente cu plată anticipată pe minim 7 zile. În zona Durgău unde este intrarea nouă în salină, există un ștrand cu 2 lacuri sărate unde se va putea face baie.

Comentarii pentru Salina Turda


Afisez rezultatele 120-160 dintr-un total de 318


ana
15 mai 2010, 17:33
Vrem sa va vizitam cu o fetita de un an si 1 luna, poate intra in salina? Exista un medic acolo care o consulta si indica numarul de sedinte si cat trebuie sa dureze sedinta? Multumesc, astept raspunsul dvs.
salina deschisa tuturor
20 mai 2010, 06:53
@ana, nu exista medic la salina, daca pediatrul dv va recomanda, e ok; din experienta, o cura dureaza 2 saptamani, 4 ore pe zi dar are efect si daca veniti 7 zile 2 ore pe zi.
@toni & bogdana, salina e deschisa 363 zile pe an, adica prima zi de craciun si prima de anul nou sunt inchise, in rest se lucreaza; se poate intra in intervalul orar 9 - 15, la ora 17 se inchide.
cristina
24 mai 2010, 19:37
Baietelul meu sufera de astm bronsic alergic si urmeaza tratament cu aerius si singuler.Credeti ca poate avea efect negativ tratementul din salina?Multumesc.
salinaru'
24 mai 2010, 20:37
@cristina, tratamentul in salina e eficient, toate salinele din tara au foarte multi clienti (unii fideli), ceea ce arata ca ajuta; insa imbracamintea sa fie adecvata pt temperatura din salina (10 - 12 grade) ca poate face si rau.
citeste despre speleoterapie, cauta in google
InNa INNA
27 mai 2010, 14:35
Foarte frumos..ceva de vis...am fost shi eu cu colegii mei

foarte frumos:X:X:X:X:X
Mi
7 iunie 2010, 12:56
Am fost sambata in excursie, la salina si ne-a placut grozav.
Cand am intrat eram un pic dezamagita, era noroi datorita caldurii de afara, galeria nu te duce cu gandul la ce va urma sa vezi, dar dupa cateva sute de metri am ajuns in locuri foarte frumoase.
Citisem ca se recomanda sursa de lumina mobila, dar nu a fost nevoie, este suficienta lumina.
La inceput am avut parte de un ghid foarte bine pregatit, cu un glas puternic, dar din nu stiu ce motive s-a schimbat si cel de-al doilea vorbea mult prea incet pentru un ghid.
Nu ne venea sa mai plecam de acolo.
Merita sa vizitati aceasta salina!
Rogo
9 iunie 2010, 11:13
Dragii mei, citind commenturile de mai sus am de facut cateva remarci personale:

1) intr-adevar programul e program si trebuie respectat (ca asa e civilizat) si nu pot da dreptate celor care vocifereaza impotriva acestui aspect (chiar daca intervalul orar mi se pare mult prea scurt si prost gandit - intre orele respective majoritatea oamenilor sunt la munca/facultate).

2) Politetea angajatiilor din pacate lasa de dorit de cele mai multe ori - notiuni precum amabilitate, politete, complezenta sunt deseori absente. Chiar daca ostilitatea angajatilor este o urmare directa a impolitetii unor vizitatori (de exemplu cei care au impresia ca daca au venit de la 170 km merita statuie) ea nu se justifica (nici macar fata de "inculpati"). Domnii si doamnele de la intrare ar trebui educati cum sa-si pastreze calmul si cum se formuleaza un refuz ferm si politicos fara sa apeleze la jigniri personale.

3) la capitolul dotari interioare salina sta destul de bine (mai este loc de imbunatatiri - speram ca administratia sa fie deschisa sa sugesti - nu ar strica o cutiuta destinata in acest scop).

4) deoarece traim in secolul XXI acces la serviciile de telfonie mobila si internet (precum si la prize pt laptop) ar trebui asigurate permanent si inclus in pretul biletului.

5) am aprecia daca s-ar organiza mai des manifestatii culturale (concerte/proiectii/filmulete/teatru/etc)

6) un snack-bar/cocktail bar (eventual fara alcool???? - ca sa nu fie carcotasi) ar putea avea succes - chiar daca salina este un loc de tratament trebuie admis si potentialul recreativ al acesteia (si fructificat, zic eu).

7) pentru a evita aglomeratia poate nu ar fi o ideea rea ca grupurile organizate (autocare cu copii, turisti din zone mai indepartate) si grupurile de tratament (cei cu abonament) sa aiba programe programe separate fata de publicul larg (tratamentul dimineata, grupurile la amiaza si dupa ora 17:00, cand majoritatea termina lucrul/facultatea, pentru publicul larg pana la 10-11 seara)

calin
9 iunie 2010, 13:48
frumos ,dar era mai bine daca era inca un lift se sta cam mult la lift
maria
14 iunie 2010, 08:37
Pot sa intru cu un copil de 7 luni. Am vazut ca a mai intrebat cineva dar n-am vazut raspunsul. Va rog...
N
16 iunie 2010, 17:57
Draga maria accesul cu copii de 7 luni in salina este permis,nu exista restrictii cel mai mic copilas care a intrat in salina a fost de 4 luni deci e ok
NOIAN MARIA LORELAI
17 iunie 2010, 06:02
doresc sa stiu daca se pot face si poze in interiorul salinei, multumesc
N
17 iunie 2010, 17:16
se pot face poze,se poate filma ,fara taxa
Elvira
18 iunie 2010, 09:15
Abia astept sa ajung acolo! sa vad si eu despre ce vorbiti ;)
Manuella
18 iunie 2010, 14:23
Am si eu o intrebare: se poate consuma mancare in interiorul salinei? Ms
N
18 iunie 2010, 17:07
Consumul de alimente strict interzis in salina
karla
19 iunie 2010, 12:46
Am fost si eu la salina, in excursie.
Nu ma gandeam ca poate sa fie asa de minunata.felicitari celor care au renovato asa de frumos!
Mike, Brasov
21 iunie 2010, 12:05
Am vizitat salina Duminica 20 iunie.Merita!!...in schimb, daca nu esti informat nu ai nici o sansa sa o gasesti.Am trazitat Turda de zeci de ori si nu am stiut de existenta salinei.Acum, apar ceva indicatoare (,,moderne" ) dar insuficiente .Ar trebui o reclama mai agresiva ,in orice intersectie sa-ti fie aratat drumul spre salina.E pacat sa treci prin zona si sa nu vizitezi o asemenea minunatie.Pentru ca merita vazuta..
iancsi
21 iunie 2010, 16:24
As vrea sa stiu daca este internet in salina?
N
21 iunie 2010, 18:02
iancsi....in salina este internet wireless
Praf de Stele
21 iunie 2010, 19:23
Zilele urmatoare as vrea sa merg si eu cu sotul sa vizitam salina ,ca nu prea am fost pe nicaieri... ce sa-i faci greutatile vietii. Dar nu avem masina si vom merge cu trenul si poate va veni pt o zi doua si fiul cel mare care e student in Cluj. Va rog daca vreti sa ne explicati cum ajungem la salina de la gara si cam cat costa o pensiune asa mai acceptabila... Multumim mult !
N
22 iunie 2010, 05:37
Praf de stele...din Cj in Turda microbuze vreo 6 lei biletul...masina va lasa langa spitalul din Turda de acolo traversati strada si veniti pe str.Ion Sion pe oricine o sa intrebati va va spune cum ajungeti la salina...daca veniti cu masina personala...atunci treceti de spital si la vreo 500-700 m faci stanga pe pe o strada paralela (este indicator salina turda)...la particulari de la 40lei in sus la pensiuni de la 70 lei in sus
N
22 iunie 2010, 05:40
Anita...
1.in salina exista cabinet medical si asistenta.
2.da,salina este si pentru tratament
3.nu ne trebuie recomandare de la medic ca sa faci tratament,totusi inainte de a incepe tratamentul e bine sa ceri parerea unui medic...
4.afectiunile sistemului respirator
Vanda
22 iunie 2010, 08:27
Buna ziua
Am dori sa mergem saptamana vitoare la salina pentru o saptamana. V-as ruga daca puteti sa imi trimiteti si mie o lista cu posibilitatile de cazare la "gazda" (datele de contact, nr telefon).

Noi vom merge cu 2 copii. Am vazut mai sus ca nu se poate lua masa in salina. Nu imi este foarte clar, nu exista posibilitate de a cumpara mancare sau nu avem voie sa ducem cu noi. Ma gandesc la un sendwich, biscuiti pentru copii. Acestea pot fi duse in salina si mancate acolo?
Sa stiu cum sa ne pregatim.

As mai dori sa stiu cum este accesul in mina. Se coboara pe jos, lift, autobuz? Se poate merge cu carucior pentru copil? Cam cat dureaza accesul in salina( ma gandesc la drum)?

Din experienta dumneavoastra care este ora cand nu e atat de aglomerat) in timpul saptamanii) Pe la ce ora sa mergem la salina?
Va multumesc
Vanda
22 iunie 2010, 08:57
Amuitat sa precizez adresa de mail
molnarvanda@yahoo.com
Praf de Stele
22 iunie 2010, 14:12
N - multumesc mult !
sonka
23 iunie 2010, 08:06
Buna ziua,am o fetita de 1 an si 5 luni si as dori sa merg la salina cu ea.De cate zile este nevoie pentru un tratament si adac imi poate trimite cineva oferte de cazare.Va multumesc anticipat!
Nagy
24 iunie 2010, 13:30
As dori si eu sa plec cu familia(2+1 copil de 3 ani) la salina,m-ar interesa cazare daca se poate ceva mai ieftin .Daca stie cineva niste nr.de telefon unde as putea sa ma informez.Scrietim va rog la adresa de email : n_eli_82@yahoo.com
Va multumesc mult!!!
Praf de Stele
25 iunie 2010, 07:18
Am hotarat sa plecam luni 28.06.2010 dimineata la salina la Turda , cu trenul, am vrut sa fac si o rezervare la o pensiune , de frica ca nu vom mai gasi cazare, dar cu rezervarea m-am razgandit , mai ales dupa ce am citit comentariile de la sfarsitul lunii mai de pe acest site. Am inteles ca programul e program si tre respectat , asta e ok, dar faza cu nesimtirea angajatilor, nu o mai inteleg... si m-a luat asa cu un fel de frica, pe banii mei (!), si atunci vom vedea la fata locului si eventual vom sta o zi si gata. Vreau sa mergem si la Cheile Turzii , poate stiti mai multe informatii despre ast6a. E departe de sat ? Au cazare si in zona aceea ? Multumesc mult.
orar intrare
26 iunie 2010, 13:37
Programul de INTRARE in salina este zilnic, inclusiv sambata si duminica, de la ora 9 la ora 15 si se poate stationa in salina pana la ora 17; pe intelesul carcotasilor, programul de functionare este de 8 ore/zi, 7 zile/saptamana, deci cine vine la salina la ora 9 poata ramane daca rezista, pana la inchidere, deci 8 ore. Motivul pt care ultima intrare e ora 15 este faptul ca timpul necesar pentru o vizita in salina e de 2 ore si nu ar fi corect daca s-ar plati taxa de intrare si nu ar fi timpul necesar de a vizita in toata splendoarea ei salina.
alex
26 iunie 2010, 16:39
incercati sa fiti si voi politicosi si civilizati si vedeti"nesimtiti de angajati" dak vor fii exact cum ii caracterizeaza unele persoanele,care sunt sigur ca de fapt ei vb despre ei...ei sunt marii nesimtiti,sunt convins ca majoritatea parerilor ai fi pro angajati,sunt mi de turisti care au fost multumiti....multi dinre ei straini(care is civilizati)
alex
26 iunie 2010, 16:43
si totusi dc sunt nesimtiti?pt ca resprecta ceva??
alex
26 iunie 2010, 16:54
PROGRAM SALINA 9-17 luni -duminica!!! ultima intrare se face la ora 15 00,deci pana la ora 15:00 trebuie sa fiti la intrare dak doriti sa vizitati salina,vizita se face individual,dak e grup organizat mai mare de 20 pers ,se ofera ghid gratuit.
lavinia
28 iunie 2010, 14:41
am fost in acest wekend la salina si am intrat si sambata si duminica si incepand de la casierita la politistul de la lift si toti ceilalti angajati pe care iam vazut sau iam intrebat diverse chestii despre salina ,toti au fost amabili si cu zambetul pe buze deci nu sant deloc nesimtiti ,iar salina este superba si daca aveti ocazia sa o vizitati sa nu o ratati.
Praf de Stele
4 iulie 2010, 16:47
Intr-un final am plecat lunea trecuta impreuna cu sotul meu la salina la Turda cu trenul ca nu avem masina.Am citit pe acest site si am fost cam sceptica in legatura cu amabilitatea. Vreau sa va spun ca a fost extraordinar incepand de la receptionera pana la angajatii de la salina si de la strand Durgau si pana la soferii de la autobuze. Cine nu a mai fost poate sa mearga cu incredere ca sunt oameni extraordinari si locuri cu frumuseti de neimaginat. Pt cazare am luat niste nr de telef de pe net si am sunat la diverse pensiuni , la una din ele era 70 lei / zi si am aflat in ultima clipa ca de fapt are WC comun.. In final ne-am dus la Hotel Potaissa de 2 stele dar care este foarte frumos si f curat A fost 85 lei/zi camera 2 paturi , dus si WC la camera, frigider, TV in camera Super super ok . De mancat de prin alimentarile de jos si de la Express-Autoservire de langa hotel Acest hotel are camera si cu 50 lei. Merita sa vedeti
La telefon toate pensiunile zic ca sunt la 3 minute de salina... Neadevarat. La salina nu ajungi pe jos ,decat cu masina sau autobuzul 17 Sa va luati si cpstum de baie si un cearceaf pt ca vis-a-vis de salina e amenajat strandul Durgau cu 2 lacuri cu apa sarata Pensionarii, studentii, elevii au peste tot reduceri la tarifele de intrare, Daca vreti poze si informatii mai detailate le gasiti pe blogul meu la adresa
http://prafdestelez.blogspot.com/ CONCEDIU PLACUT tuturor
Vanda
7 iulie 2010, 07:37
Am fost si noi la Turda pentu o saptamana de tratament la salina. Am ramas impresionata de frumosetea locului, de amabilitatea personalului de acolo. Ne-am cazat "in gazda". Am sunat la salina de unde ne-au dat mai multe nr de telefon si am ales oferta care ni se potrivea cel mai bine.
In plus sunt 2 stranduri cu apa sarata, una la iesirea din salina ( spre Durgau) si una langa gradina zoologica( gradina este inchisa), asa ca nu ne-am plictisit deloc.
cristina
8 iulie 2010, 12:57
domnule Attila,nu inteleg de ce nu explicati celor interesati de programul salinei si despre necesitatea refacerii aerului din salina si a umiditatii acestuia ca sa se inteleaga foarte bine de ce nu se poate vizita salina dupa o anumita ora si pentru evitarea unor neplaceri legate de "rigiditatea" angajatilor salinei cand vine vorba de orarul stabilit. in rest numai de bine despre salina.
victor
9 iulie 2010, 14:51
am de gind sa merg anul acesta in salina.am fost in 2008. atunci salina era in renovare.personal mi a fost c am frca de inaltime dar m am acomodat treptat.astept sa vad noua infatisare a salinei.
Attila
10 iulie 2010, 14:13
Stimata doamna Cristina, am obosit sa tot scriu de mi de ori acelas lucru, daca tot nu-l citesc. Putin efort necesita sa citeasca vizitatorul comentariile de mai sus. Din pacate eu nu pot sa modific pagina de web pentru ca nu imi apartine. Nu am acces la ea si nici salina. Sper sa ma intelegeti.
radu
13 iulie 2010, 21:07
stimati proprietari ai minei!
ma mir ca nu va este rusine sa puneti un orar de functionare asa cum este cel de acum pentru salina.
adica se face o investitie de milioane de euro, este emblema orasului turda, are vizitatori, dar nu poate fi vizitata decat atunci cand vrea kilu' nevestei primarului turzii?!
stimati proprietari ai minei!
ati fost curiosi odata macar sa vedeti cati vizitatori vin dupa ora 15.00?
adica cati bani pierdeti voi pentru programul de rahat pe care il aveti?
de ce daca vine cineva sa vada o minune a naturii nu o poate vedea daca vine dupa masa?
si asta nici macar in perioada vacantelor!!!
pt radu
16 iulie 2010, 20:38
@Radu, ai dreptate, o minune a naturii ar putea fi vizitata pana seara tarziu, Cheile Turzii de ex. unde lumina este de la mama natura insa, Salina este o minune a omului, e sapata numai si numai de mana omului, cu ciocanul si alte unelte de mana; iar daca omul tot este in vacanta ar putea ramane o noapte la Turda pana a doua zi in cazul in care a sosit dupa ora inchiderii; ar putea face o baie la strand, care e deschis pana seara de ex.

Afisez rezultatele 120-160 dintr-un total de 318


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă