Loading

Salina Turda

Salina Turda in opinia vizitatorilor :

Salina Turda este situată în zona numită Durgău-Valea Sărată în localitatea Turda, județul Cluj.

Este probabil cea mai populară destinație a turiștilor ce vizitează localitatea Turda.  Mina de sare (salina) de la Turda datează încă din perioada romanilor și a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos și după retragerea romanilor din Dacia.

Istorie 

Prima atestare documentară a extragerii sării în Turda datează din anul 1271. În trecut exploatarea era organizată în așa numitele Cămări de Sare care erau de doua tipuri: unele care făceau exploatare, depozitare și transport până la apă iar altele efectuau transportul pe apă și vânzarea sării. Ulterior in anul 1786 exploatarea și valorificarea sării devin monopol de stat dar încep să apară unele probleme privind transportul sării pe drumul abrupt ce cobora de la salina. Pentru rezolvarea acestei situații se construiește începând cu 1853 galeria Franz Josef și sunt modernizate minele Terezia și RudolfSalina Turda este închisă in 1932. 

În prezent Salina Turda clasificată pe lista Monumentelor Istorice ale județului Cluj, document elaborat de către Ministerul Culturii și Cultelor din România în anul 2004 (cod oficial LMI 2004 CJ-II-m-A-07801).

Geologie 

Depozitul de sare aparține sedimentarului transilvan ce se află pe toată rama vestică a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafață doar in zonele anticlinale. Acest zăcământ s-a format în urmă cu 18 milioane de ani și se întinde din Depresiunea Maramureș până la Ocna Sibiului incluzând și Turda și Ocna Mureș. Zăcământul de la Turda este situat in nord-estul orașului fiind întinsă sub forma unei perne alungite pe o suprafață de 45 kmp și are o adâncime de 1200 m. Conținutul de NaCl se situează în jurul valorii de 99% iar întregul zăcământ este estimat la aproape 39000 milioane tone. La suprafața zăcământului sarea este pura, cristalizată cu granule mari iar mai jos are unele intercalații de șisturi argiloase și nisip fin alături de pietriș.

Tratament în salină

Pe parcursul anilor s-a descoperit că mediul salin este deosebit de prielnic în tratarea afecțiunilor respiratorii datorită temperaturii constante de 10-12 grade Celsius și a umidității de 75-80% precum și datorită concentrației optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curenților de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s în mina Rudolf). Ca urmare după 1992 mina Rudolf a fost amenajată ca și sală de tratament subterană. 

Modernizarea Salinei Turda (2008-2010)

În perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. În urma acestuia a fost creată o infățișare nouă și o functionalitate extinsă a Salinei Turda. În Mina Rudolf există acum o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf dar și o gondolă imensă și s-a montat și un ascensor (lift) pentru persoanele care se deplasează mai greu. În Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu bărci care permit plimbarea turiștilor pe lacul salin. Per ansamblu infățișarea Salinei s-a schimbat radical în bine. Deschiderea oficială a Salinei Turda după renovare s-a făcut în data de 22 ianuarie 2010.

Structura Salinei Turda

Salina Turda este compusă din:

Mina Rudolf

Mina Rudolf are o formă de sală trapezoidală numită in termeni tehnici abataj în talpă. Aceasta a fost incepută în anul 1867 și are o lățime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m iar adâncimea este de 40 de m. Scările coboară de a lungul a 13 etaje fiecare având marcat anul în care a fost săpat. Datorită infiltrațiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteză de creștere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrărilor din ultimii ani Mina Rudolf a fost dotată cu o serie de elemente noi care sunt destinate turiștilor: sală de concerte, teren de sport, gondolă, minigolf, bowling. A fost montat și un lift pentru a ușura accesul în mină.

Mina Ghizela

Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 și urma să fie o mină similară minei Rudolf însă s-au executat doar lucrările pregătitoare, lucrarea fiind abandonată. In 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsă sala octogonală.

Mina Terezia

Mina Terezia este o mină de tip clopot cu o adâncime de 90 m în a cărei vatră s-a format un lac subteran cu adâncimea de 5-8 metri și un diametru în jur de 70 m. Mina a fost exploatată incă din 1690. Aici se află celebra cascadă de sare pe peretele nordic al minei, cascadă ce s-a format prin depunerea sării din soluția salină ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu bărci pe lacul subteran din Mina Terezia și o zonă de promenadă deosebită prin arhitectura elementelor ce o compun.

Galeria Franz Josef 

Pentru a facilita și mai mult exploatarea sării între 1853 și 1870 este construită o galerie orizontală pentru transportul sării la suprafață. Această galerie avea inițial 780 m însă a fost prelungită astfel încât acum are 917 m. Un aspect interesant ce merită menționat este că între 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de brânză.

Accesul in Salina Turda

Se realizează prin noua intrare din zona Durgău dată în funcțiune odată cu renovarea Salinei. Pentru a ajunge în zona Durgău trebuie să intrați în centru iar la sensul giratoriu (cea cu "lebede") o luați la stânga. Dinspre Cluj, urcați serpentinele, iar la coama dealului o virați la stânga și o luați pe drumul recent asfaltat care duce la noua intrare a Salinei Turda.

 

Adresă

Salina Turda, Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj.
Telefon : 0264-311690, 0364-260940

Program

în perioada 1 mai - 31 octombrie: 9-15 (ultima intrare)

în perioada 1 noiembrie - 30 aprilie: 9-13.30 (ultima intrare).

Salina Turda este deschisă de luni până duminica!

  • Se recomandă imbrăcăminte adecvată (pt 10-12 grade)
  • Este utilă o sursă de lumină mobilă cu toate că mina este iluminată integral

Preț

In toamna anului 2011 prețul de intrare era de 15 lei bilet întreg și 8 lei bilet cu reducere pentru copiii de la 3 ani până la student care dovedește calitatea cu un act. Se fac abonamente cu plată anticipată pe minim 7 zile. În zona Durgău unde este intrarea nouă în salină, există un ștrand cu 2 lacuri sărate unde se va putea face baie.

Comentarii pentru Salina Turda


Afisez rezultatele 200-240 dintr-un total de 318


Voievod
23 august 2010, 05:30
Ofer cazare la pret de criza....pentru cei interesati astept mail la adresa sle2003epy@yahoo.com .
seby
23 august 2010, 19:00
caut urgent chiriela salina turda care ma poate ajuta stati la seed
Nicol
26 august 2010, 11:33
as dori sa stiu daca vin in Turda cu trenul, cum ajung la salina si daca in apropierea salinei ma pot caza la modul decent pentru buzunarul de criza.
izzie
26 august 2010, 13:19
buna, eu vreau sa ajung la salina sapt. viitoare, imi puteti spune daca pot intra cei cu sindrom hodkins?am si astm si cred ca ar fi bine sa fac o cura acolo.ma puteti ajuta si cu cazarea ,cateva adrese sau telefoane.multumesc. email:chendea_issabelle@yahoo.com
costel
26 august 2010, 13:32
Oameni buni voi sunteti normali ? Cum puteti cere sfaturi medicale pe forumuri pe internet ? Adica daca cineva aici iti zice ca poti linistita sa intri cu sindrom hodkins si patesti ceva ? Chestiile astea se intreaba la medic specialist nu asa oriunde. Si asta e valabil si pentru cei care intreaba de copii in varsta de 2-3 luni si asa mai departe. Isi asuma cei care dau pe acia sfaturi raspunderea daca ceva nu e ok ?
agnes
27 august 2010, 06:16
Buna tuturor,as avea nevoie de o informatie,as vrea sa stiu daca se poate intra in salina cu caruciorul cu rotile,multumesc.
any
27 august 2010, 18:33
Salut agnes, nu este interzis accesul cu caruciorul decat in lift, unde "e interzis cu bagaje voluminoase"... deci pe scari se poate dar o sa-ti fie greu; pana la lift de altfel se coboara scari, vreo doua nivele.
eva
29 august 2010, 18:27
buna, am fost la salina, si am ramas surprinsa de tot ce am vazut acolo, as avea o intrebare , am putea ocupa un spatiu pt vinzare , comercializam cristale de mina , si bijuteri semipretioase , ,si tot felu de figurine de piatra. i-mi spuneti va rog cu cine pot lua legatura?
Marinela
30 august 2010, 11:43
Buna ziua! Particular inchiriez casa la 500m de Salina Turda (5 min. mers pe jos). Este compusa din 2 camere, salon, curte. Dispune de toate facilitatile. Pret 40lei/noapte. Telefon de contact: 743175351/264315545. Va asteptam cu drag.
nic
4 septembrie 2010, 11:43
Sunt din judetul Valcea,la noi in judet s-a deschis salina de la Ocnele Mari pe care am vizitat-o si am fost impresionat.De la televizor am aflat si de Salina Turda si as vrea sa o vizitez.Este cineva care a vizitat ambele saline si poate face o comparatie?
veteran
4 septembrie 2010, 17:59
Buna ziua.
Cat trebuie parcurs pe jos si cat trebuie urcat/coborat pe scari in timpul unei vizite ? (aproximativ in metri)
Multumesc.
N
4 septembrie 2010, 18:55
veteran...salina are 2 intrari depinde pe unde o sa vi...daca vi pe la intrarea veche atunci o sa ai de parcurs pe jos cam 700m si 20 de trepte aprox pana la lift ...daca mergi la intrarea noua atunci ai cam 100 de trepte si vreo 200 de metrii de tunel pana la lift decizia iti apartine
salina este deschisa in fiecare zi de la 9 la 17 cu ultima intrare la ora 15
deci de la 9 la 15 se dau bilete f important de tinut minte
olga
9 septembrie 2010, 10:53
Buna ziua,
Intentionam sa venim la Turda pentru tratament. Caut cazare pentru 7 nopti, in zona intrarii vechi a salinei. Conditii: camera pentru familie cu copil, baie, apa calda, acces la bucatarie pentru gatit. Perioada:septembrie-octombrie.
Multumesc.
email:filimon_olga@yahoo.com
X
9 septembrie 2010, 18:14
Olga, daca doresti cazare poti sa faci cum am facut eu, cand am ajuns la salina am cerut de la casierie o lista cu persoanele fizice care ofera cazare in zona, am dat telefon si m-am dus de am vazut conditiile, astfel poti sa patesti cum au facut altii, au mers si una au vorbit la telefon si alta au avut cand au ajuns acolo, restul ramane la decizia ta.
radu
26 septembrie 2010, 07:54
poate cineva sa imi trimita o oferta de preturi la cazare la particular si .injurul salinei turda? va multumesc
z
27 septembrie 2010, 10:29
Radu..???
unde sa le trimita...???
...
27 septembrie 2010, 20:30
Dragilor oferte pentru cazare o sa gasiti la caseriile de la salina in momentul in care ajungeti .in cel mai rau caz cautati pe net .
Mihaela
3 octombrie 2010, 19:35
Nu va suparati... in sala ecourilor de cate ori se aude ecoul???am fost la salina si am vizitat-o dar am omis acest lucru!multumesc pentru raspuns!
N
4 octombrie 2010, 13:17
Buna Mihaela intre 16-18
MARIA LEZEU
12 octombrie 2010, 16:49
AS DORI SA VIN IN WEKEND DIN 22-24.10.2010, SUNTEM 4 ADULTI SI 2 COPII ,UNDE GASESC CAZARE CAT MAI APROAPE SI LA CE PRETURI (PT. 2 CAMERE)
Muc
13 octombrie 2010, 07:08
Puteti cere la Casa la intrare in Salina o lista cu cazarile fie la Persoana fizica fie Hotel / Pensiune.
Sanda K
27 octombrie 2010, 07:21
Exista si loc de camping in zona Turda (salina Turda)? Multumesc!
N
29 octombrie 2010, 15:13
Salut sanda aproape de salina nu exista loc de camping amenajat...
adriano
1 noiembrie 2010, 20:15
salutari! pt cei care vor chirie: acum reformam casa si in putin timp va fi disponibila.

Este la o distanta de 4 minute de mina. zona linistita si bine comunicata. Mai mult info la: adimariano@hotmail.com
Andrei
1 noiembrie 2010, 21:02
foarte frumos, pacat ca nu e deschis mai mult
prisecaru
5 noiembrie 2010, 09:47
Imi doresc sa ajung luna aceasta la salina si as vrea totusi sa stiu ce tarife se practica la cazari particulari ptr ca sant cu familia.astept rasp celor avizati pe adresa mea de email.
@prisecaru
5 noiembrie 2010, 19:48
adresa de email?? oricum cauta Pensiunea Salina care e chiar la intrarea veche in salina (da o cautare in google pentru tarife)
C
20 noiembrie 2010, 10:47
Buna,
As dori sa intreb daca in luna nov si decembrie e deschisa salina , deoarece o cunostinta imi zicea ca in nov se inchide salina.
Ati putea sa imi dati un raspuns ? Multumesc anticipat ;)
salina deschisa
20 noiembrie 2010, 18:07
@ C, salina este inchisa 2 zile/an: 1 ian si 25 dec; pt siguranta da un telefon inainte de a porni la drum: 0264-311690; 0364-260940
Cazare
25 noiembrie 2010, 19:01
Din toamna aceasta salina are in administrare Hotel Potaissa. Pentru informatii puteti suna la nr. de tel al salinei mentionat mai sus sau la Hotel: 0264-311691 ori email: hotelpotaissa@yahoo.com
Sabina
28 noiembrie 2010, 15:19
Particular, inchiriez casa la 5 minute de Salina Turda (500m). Este compusa din 2 camere, salon, baie, curte. Dispune de toate utilitatile. Pret 40lei/noapte. Tel. 743175351,0040 264 315545.
amalia
4 decembrie 2010, 13:54
salina turda este f.frumoasa am fost sa o vad ma-m dat chiar te carusel a fost imprensionant
ioana
11 decembrie 2010, 19:53
Buna seara. As vrea sa stiu ce program are salina pe data de 24 decembrie,in ajunul Craciunului. Si care este ora cand se face ultima intrare in salina. Multumesc
danciu iulia
16 decembrie 2010, 20:00
buna seara as dori sa stiu programul de vizitare a salinei in luna ianuarie si la ce pret se gaseste un bilet.va multumesc
Floryn
1 ianuarie 2011, 21:36
Eu am o bunica in turda ,in apropiere de salina care face cazari daca ati dori sa mergeti pe noapte costa 50 lei .Tel: 0745209724.VA multumesc.
simona
4 ianuarie 2011, 09:23
Ar putea cineva sa-mi spuna cat costa abonamentul pe 10 zile, pentru adulti si pentru copii? Multumesc mult.
iulia
5 ianuarie 2011, 13:44
Buna ziua!As vrea sa intreb cat ar costa un bilet si va rog sa-mi spuneti programul intrari in salina.Va multumesc!
r
7 ianuarie 2011, 18:56
salian este deschisa in fiecare zi de la 9-17,ultima intrare la ora 15,pretul uniu bilet este de 15 lei pt adulti pensionari,8 lei pt copii ,elevi,studenti-se prezinta carnetul de student /elev
pretul abonamentelor este de 12 lei pentru adulti,10 lei pt pensionari,6 lei pt copii ,elevi,studenti (abonamentele se fac pe minim 7 zile ,plata se face in avans)
mai multe inf .
www.salinaturda.eu
ignat maria
24 ianuarie 2011, 16:48
as dori sa stiu daca este medic in salina si ce program are si daca este si simbata si duminica
r
26 ianuarie 2011, 19:57
nu exista medic in salina ,doar asistent medical generalist ,este disponibil de luni pana duminica de la 9- 13

Afisez rezultatele 200-240 dintr-un total de 318


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă