Loading

Mănăstirea Peștera Sfântul Apostol Andrei

Pe forum

Mănăstirea Peștera Sfântul Apostol Andrei este situată la 4 km de comuna Ion Corvin, județul Constanța. Este una dintre cele mai importante locuri de credință din România și este considerat primul lăcaș de cult creștin de pe teritoriul României.

Mănăstirea a fost descoperită în 1918 de către un avocat renumit din Constanța pe nume Jean Dinu. Acesta a ajuns aici în urma unui vis și a găsit mănăstirea într-o stare avansată de degradare invadată de vegetație la liziera unei păduri. Nu după mult timp a revenit și a curățat locul și a construit câteva chilii iar într-un interval scurt de timp călugării au inceput să sosească. Aceștia au transformat peștera într-un loc de rugăciune și au construit și o turlă de mari dimensiuni (unii zic 40m alții 18m) care se vedea de la mare depărtare.

Peștera a fost sfințită de Episcopul Chesarie Păunescu în 1943 dar din păcate a urmat o perioadă neagră pentru mănăstire deorece după instaurarea regimului comunist lăcașul a fost distrus și treptat transformat în staul pentru animale. Țăranii din zonă își adăposteau oile în peșteră atunci când ploua.

După căderea regimului comunist, în 1990 cu binecuvântarea IPS Lucian s-a început reconstrucția și reamenajarea peșterii și a mănăstirii. Lucrările au fost organizate de către părintele Nicodim Dinca - monah la Mănăstirea Sihăstria și de către ieromonahul Victorin Ghindaoanu. Ulterior cei trei stareți Sava, Neofit și Ioachim cu ajutorul credincioșilor și a comunității au extins Mănăstirea și au construit și două biserici noi.

Bisericile Mănăstirii Peștera - Sfântul Apostol Andrei

În peșteră - o adevărată biserică - se află icoana Sfântului Apostol Andrei - cel care a creștinat ținuturile de la nord de Dunăre. În pronaos se află un loc - folosit drept pat de către Apostolul Andrei. În trecut aici se aprindeau lumânări insă în prezent este folosit pentru a alina suferința celor loviți de diverse boli.


Mănăstirea mai are o biserică de mici dimensiuni ridicată între 1994-1995 ce poarta Hramul Acoperământul Maicii Domnului. Aici sunt păstrate moaștele Sfântului Andrei - o cruce în formă de X care are în centru o parte din degetul Sfântului Andrei - adusă de la Mitropolia Trifiliei din Grecia. Pe cele patru laturi ale crucii se află moaștele sfinților dobrogeni Zoticos, Attalos, Kamasis și Filippos, martiri de la Niculițel, Epictet preotul și Astion monahul. Pictura din biserică a fost realizată în anul 1999.


O altă biserică mai mare - cea de a treia - a fost construită între 1998 - 2002 iar pictarea acestuia a început în 2004.


Nu departe de peșteră se află un izvor despre care se spune că a apărut în urma loviturii toiagului lui Sfântul Andrei în stâncă. La Mănăstirea Peștera Sfântul Apostol Andrei vin anual zeci de mii de pelerini ceea ce a dus la amintirea acestui loc ca și Bethleemul românilor.

Despre Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost fiul lui Iona pescarul și fratele Sfântului Apostol Petru. El a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul împreună cu Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.

Sfântul Apostol Andrei a ajuns în această zonă (zona Tomisului de odinioara) ca urmare a faptului că a după Învierea Domnului, Înălțare și Pogorârea Sfântului Duh, apostolii au tras la sorți hotărând astfel locul în care fiecare va propovădui credința. Sfântul Andrei a trăit la peșteră împreună cu doi ucenici și a propovăduit credința în această zonă până la plecarea sa la Kiev. După ce s-a întors din Kiev el a plecat mai departe la Patras în Grecia unde a fost răstignit pe o cruce în formă de X.

Cum ajungeți la Mănăstirea Peștera Sfântul Apostol Andrei

De la Cernavodă trebuie să vă îndreptați spre sud, înspre Ostrov. În localitatea Ion Corvin există un indicator care indică direcția. Vă veți abate pe un drum secundar cu o lungime de 3-4 km, iar în mijlocul unei păduri vă întâmpină Mănăstirea Peștera Sfântul Apostol Andrei.






Comentarii pentru Mănăstirea Peștera Sfântul Apostol Andrei


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!



   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă