Loading

Ansamblul sculptural al lui Constantin Brancusi

Pe forum

Ansamblul sculptural realizat de Constantin Brancusi intre 1936-1938 este printre cele mai importante obiective turistice ale acestei regiuni a Romaniei si cu siguranta cel mai important din municipiul Târgu Jiu. Artistul cunoscut si in strainatate ca unul din mari sculptori ai secoluluii 20 a daruit acest ansamblu orasului Târgu Jiu.

Ansamblul este compus din  

  • Coloana Infinitului - este realizat din elemente din fonta ce au forma unor romburi. Acestea sunt fixate pe un stalp inalt de 29,33 m care sugereaza legatura spirituala a omului cu infinitul. Aceasta dispunere aminteste de stalpi de sustinere a pridvoarelor din casele taranesti traditionale din Oltenia.
  • Masa Tacerii - formata dintr-o masa cu diametrul de 2,18 m si cu o grosime de 43 de cm, asezata pe un picior de 1,5 m, are 12 scaune cu diametrul acestora fiind de 45 cm iar inaltimea de 55 cm. Masa este realizata din travertin de Banpotoc iar scaunele din piatra de Campulung.
  • Poarta Sarutului - realizata din travertin de Banpotoc si are forma unui Arc de Triumf. Inalt de 5,3 m, lung de 6,6 m si cu o grosime de 1,7 m are sculptate pe cele doua stalpuri de sustinere siluetele stilizate ale unui barbat si a unei femei ce se contopesc intr-o imbratisare.

 

 


 Info utile

 

Declarat bun de utilitate publica de interes national prin hotarare de guvern, in anul 1996. 


Comentarii pentru Ansamblul sculptural al lui Constantin Brancusi


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii