Loading

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. Este situat in Masivul Ciomatu Mare din Munții Harghitei, în apropiere de Băile Tușnad, la 946 m altitudine. Lacul este format în craterul unui fost vulcan numit Ciomatu, vulcan ce erupt ultima oara acum cateva zeci de mii de ani. A fost ultimul vulcan activ din Europa de Est. 

Lacul are o formă ce seamănă cu o paletă de culori folosită de pictori. Dimensiuni: 620 m lungime, 460 m lățime, adâncime maximă: 7 m, volum: 786300 mc, suprafața: 22 ha

Deorece este alimentat aproape exclusiv din precipitații gradul de mineralizare  este deosebit de redus (0,0029 mg/l), puritatea apei fiind aproape de apa distilată. Deorece apa lacului Sfânta Ana are o cantitate foarte redusă de oxigen nu există vietăți care să trăiască în apa lacului. De asemenea la lipsa organismelor contribuie și emanațiile mofetice de pe fundul lacului și pereții craterului vulcanic.

În prezent întreaga zonă este declarată rezervație naturala. În craterul geamăn se află o turbărie (o mlaștină) denumită Mohoș - de o frumusețe deosebită care se poate vizita numai cu ghid.

Acces

Drumul de acces spre lac pornește din localitatea Bixad din județul Covasna. O rută alternativă este prin Târgu Secuiesc-Turia-Balvanyos-Sfânta Ana

Turiștii cazați în Băile Tușnad pot folosi și o potecă (destul de solicitantă) care duce la lacul Sfânta Ana. Drumul pe această potecă durează aproximativ 2 ore într-un ritm lejer.


Comentarii pentru Lacul Sfânta Ana


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


sandor
10 August 2006
Salut. Nu inteleg care sunt realitatea in legatura cu adancimea Lacului si anul formarii lui.
Va multumesc
kz
27 August 2008
Am fost anul acesta la lacu Sf Ana Drumurile sunt dezastru dar peisaju este super va recomand aceasta zona.Eu am fost 3 zile si mi sa parut frumos si unguri se poart frumos.
Tetica
6 September 2009, 01:40
Extraordinaaaaaaaar, un colt rupt din rai, hai sa trecem peste anumite aspecte legate de Romania gen calitatea drumurilor, minoritatile maghiare si sa ne bucuram de ce ne ofera natura.
monika20
4 November 2010, 22:56
draga sandor lacul s-a format in Cretacic, in timpul vulcanismului vechi. nu stiu cu exactitate anul
Cat despre cei care ai scris articolul: fratilor nu este singurul lac vulcanic din europa. De Como ati auzit? sau de lacurile din masivul central francez? exemplele pot continua Este singurul lac vulcanic din Romania
Florin
28 June 2011, 11:48
Poze recente de la Sf. Ana:
http://florinsadventours.blogspot.com/2011/06/sfantul-ana.html
florinfml
10 November 2012, 09:54
Am fost, si am sa mai merg la Lacul Sf.Ana. Un loc mirific ce tainuie o multime de obiective naturale f.interesante si unice in acelasi timp (lacul vulcanic, mofete, pesteri, mlastina etc.). Fauna si vegetatia caracteristice zonei fac cheia atractiei turistice atat pe Muntele Puturosu cat si in statiunea invecinata Baile Tusnad, o statiune cu gazde de buna dispozitie si bine primitori la fel ca si natura Masivului Ciomatu Mare . SUPERB va recomand, mergeti acolo si nu ve-ti regreta.

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă