Loading

Biserica Sfântul Nicolae din Densuş

Biserica Sfântul Nicolae din Densuş, judeţul Hunedoara, este una dintre cele mai vechi şi cele mai enigmatice biserici de rit bizantin din România. Este printre puţinele biserici în care serviciul liturghic s-a desfăşurat fără întrerupere de-a lungul secolelor ce au trecut de la construcţia ei. De asemenea este cea mai veche biserică din România în care incă se mai ţin slujbe.

Istoric

Data construcţiei nu a fost cu certitudine stabilită, existând mai multe ipoteze, chiar controverse, insă cea mai vehiculată perioada este secolul 13.Cert este că biserica a suferit foarte multe modificări pe parcursul anilor, fiind foarte dificil de estimat ce modificări a suferit şi când anume.

Părerea unanimă în rândul specialiştilor este că biserica din Densuş a fost construită pe ruinele unei construcţii din antichitate (perioada romană). Unii spun că pe locul ei ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus - ucis de daci, alţii susţin că ar fi fost un templu roman dedicat zeului Marte. Acest lucru pare a fi dovedit de către orientarea altarului, mai aproape de direcţia sud decât de est. Forma acoperişului de porumbel şi elementele de decor (lei de piatră) trădează origini păgâne de asemenea.

După ce românii transilvăneni s-au unit cu biserica de la Roma, lăcaşul de cult a devenit biserică de rit greco-catolic insă odată cu venirea comuniştilor după cel de-al doilea război mondial Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată iar biserica de la Densuş a revenit la Biserica Ortodoxă.

Arhitectură

Biserica Sfântul Nicolae din Densuş este construită din blocuri de piatră aduse de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa, acest lucru fiind dovedit de inscripţiile legiunilor romane de pe dalele ce alcătuiesc podeaua bisericii. Construcţia are un stil uşor identificabil - stilul romanic târziu. Are un plan pătrat cu dimensiunile de aproximativ 6x6m. Naosul este străpuns de turn. În jurul acestuia este un spaţiu ingust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se desfăşoară o absidă semicirculară adâncă iar pe latura sudică există un diaconicon. Acoperişul este format din plăci de piatră. Ulterior construcţiei pe latura sudică au fost realizate câteva incăperi anexă.

Picturile murale ale bisericii sunt realizate pe un fond albastru ultramarin şi poartă semnătura echipei de maeştrii condusă de zugravul Ştefan, unul dintre primii zugravi români cunoscuţi.

Unii specialişti susţin că Biserica din Densuş ar putea fi o copie a bisericii Sân-Nicoară din Curtea de Argeş (din care în zilele noastre se păstrează doar nişte ruine). De altfel cele două biserici poartă acelaşi hram - Sfântul Nicolae.

Curiozităţi

  • Biserica din Densuş a fost propusă în 1991 pe lista monumentelor care aşteaptă să fie declarate ca parte a patrimoniului mondial UNESCO.
  • În perioada comunistă o imagine a bisericii din Densuş era tipărită pe unul dintre cele mai răspândite timbre poştale - cel de 40 de bani.
  • La mijlocul secolului 19 localnicii au vrut să dărâme biserica pentru a construi una mai mare insă autorităţile de la Budapesta au interzis demolarea - considerând biserica un adevărat monument arhitectural

Cum ajungeţi la Biserica Sfântul Nicolae din Densuş

Cu autoturismul

Prin DN 68 Haţeg - Caransebeş, cu abatere spre Densuş în localitatea Toteşti

Cu trenul

Prin gara Haţeg de pe linia Simeria (Deva) - Târgu Jiu şi de acolo cu mijloace auto.

Cu avionul

Prin aeroporturile Cluj Napoca, Timişoara, Sibiu sau Bucureşti şi de acolo cu mijloace auto.


Comentarii pentru Biserica Sfântul Nicolae din Densuş


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă