Loading

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, județul Hunedoara, este una dintre cele mai vechi și cele mai enigmatice biserici de rit bizantin din România. Este printre puținele biserici în care serviciul liturghic s-a desfășurat fără întrerupere de-a lungul secolelor ce au trecut de la construcția ei. De asemenea este cea mai veche biserică din România în care incă se mai țin slujbe.

Istoric

Data construcției nu a fost cu certitudine stabilită, existând mai multe ipoteze, chiar controverse, insă cea mai vehiculată perioada este secolul 13.Cert este că biserica a suferit foarte multe modificări pe parcursul anilor, fiind foarte dificil de estimat ce modificări a suferit și când anume.

Părerea unanimă în rândul specialiștilor este că biserica din Densuș a fost construită pe ruinele unei construcții din antichitate (perioada romană). Unii spun că pe locul ei ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus - ucis de daci, alții susțin că ar fi fost un templu roman dedicat zeului Marte. Acest lucru pare a fi dovedit de către orientarea altarului, mai aproape de direcția sud decât de est. Forma acoperișului de porumbel și elementele de decor (lei de piatră) trădează origini păgâne de asemenea.

După ce românii transilvăneni s-au unit cu biserica de la Roma, lăcașul de cult a devenit biserică de rit greco-catolic insă odată cu venirea comuniștilor după cel de-al doilea război mondial Biserica Greco-Catolică a fost desființată iar biserica de la Densuș a revenit la Biserica Ortodoxă.

Arhitectură

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș este construită din blocuri de piatră aduse de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa, acest lucru fiind dovedit de inscripțiile legiunilor romane de pe dalele ce alcătuiesc podeaua bisericii. Construcția are un stil ușor identificabil - stilul romanic târziu. Are un plan pătrat cu dimensiunile de aproximativ 6x6m. Naosul este străpuns de turn. În jurul acestuia este un spațiu ingust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se desfășoară o absidă semicirculară adâncă iar pe latura sudică există un diaconicon. Acoperișul este format din plăci de piatră. Ulterior construcției pe latura sudică au fost realizate câteva incăperi anexă.

Picturile murale ale bisericii sunt realizate pe un fond albastru ultramarin și poartă semnătura echipei de maeștrii condusă de zugravul Ștefan, unul dintre primii zugravi români cunoscuți.

Unii specialiști susțin că Biserica din Densuș ar putea fi o copie a bisericii Sân-Nicoară din Curtea de Argeș (din care în zilele noastre se păstrează doar niște ruine). De altfel cele două biserici poartă același hram - Sfântul Nicolae.

Curiozități

  • Biserica din Densuș a fost propusă în 1991 pe lista monumentelor care așteaptă să fie declarate ca parte a patrimoniului mondial UNESCO.
  • În perioada comunistă o imagine a bisericii din Densuș era tipărită pe unul dintre cele mai răspândite timbre poștale - cel de 40 de bani.
  • La mijlocul secolului 19 localnicii au vrut să dărâme biserica pentru a construi una mai mare insă autoritățile de la Budapesta au interzis demolarea - considerând biserica un adevărat monument arhitectural

Cum ajungeți la Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Cu autoturismul

Prin DN 68 Hațeg - Caransebeș, cu abatere spre Densuș în localitatea Totești

Cu trenul

Prin gara Hațeg de pe linia Simeria (Deva) - Târgu Jiu și de acolo cu mijloace auto.

Cu avionul

Prin aeroporturile Cluj Napoca, Timișoara, Sibiu sau București și de acolo cu mijloace auto.


Comentarii pentru Biserica Sfântul Nicolae din Densuș


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă