Loading

Furnalul din Govăjdia

Furnalul din Govăjdia in opinia vizitatorilor :

Furnalul de la Govăjdia este situat în satul Govăjdia, comuna Ghelari, judeţul Hunedoara, la aproximativ 20 km sud-vest de municipiul Hunedoara, la o altitudine de 418 m. 

În vremea sa de glorie a fost cel mai modern furnal de topire a minereului de fier din Europa fiind şi primul furnal din lume cu un proces de producţie continuu. Înainte de apariţia acestui proces producerea fontei se realiza cu oprirea furnalului pentru încărcare şi descărcare. La Govăjdia aceste operaţiuni se realizau simultan fără oprirea cuptorului. 

De asemenea furnalul de la Govăjdia a fost cel de al doilea cuptor înalt industrial din lume pentru extragerea de fier. Este vestit pentru faptul că aici au fost produse elemente pentru structura de rezistenţă a Turnului Eiffel din Paris. În prezent este declarat monument de arhitectură industrială (prin legea nr. 5 din 6.III.2000).

Istoric

În anul 1802 autorităţile din Imperiul Habsburgic au hotărât că producţia de fontă din zona Munţilor Poiana Ruscă trebuie crescută. Pentru acest lucru era nevoie de un furnal nou iar Thesauriatul de la Sibiu a ales un amplasament în Govăjdia (în detrimentul Topliţei). Locaţia aleasă pentru construcţie este la confluenţa râurilor Runc şi Nădrab pe locul unui vechi atelier de prelucrare a fierului numit Limpetru Vechi. 

Construcţia furnalului a inceput în anul 1806 fiind finalizat in 1810 insă pornirea efectivă a producţiei se realizează doar începând cu 1813 deorece o serie de anexe necesare funcţionării optime trebuiau construite. La finalizarea lucrărilor pe faţada clădirii a fost aşezată o placă memorială ce are următoarea inscripţie: "Augusto Imperante Francisco I. exstructum 1810". 

Furnalul a fost reparat, extins şi modernizat de mai multe ori, vârful producţiei fiind între anii 1871 şi 1889. În această ultimă perioadă au fost produse şi elementele de fontă ce au fost utilizate la construcţia turnului Eiffel din Paris.

Furnalul de la Govăjdia a funcţionat la capacitate maximă până la finalul secolului 19 când apariţia combinatului de la Hunedoara a dus la scăderea producţiei la acest furnal. Ulterior între 1914 şi 1916 a fost reparat pentru a se păstra o capacitate de producţie şi aici. Oprirea definitivă a producţiei s-a făcut în 1924.

După o perioadă în care furnalul a fost neglijat, în anii 1970 s-au efectuat o serie de reparaţii, s-a schimbat acoperişul şi s-a demolat podul ce ducea de la buncărele cu materii prima la gura furnalului. De asemenea a fost dezmembrat şi cowperul de încălzire a aerului. Acesta a fost dus la un muzeu din Bucureşti unde se află şi în prezent.

În 1990 se dorea demolarea furnalului şi mutarea sa în Germania însă ulterior idea a fost abandonată.

Viitor

Furnalul va intra în 2012 într-un proces de reabilitare şi introducere în circuitul turistic naţional.

Vizitare

Deşi în prezent este într-o stare de degradare semnificativă, furnalul poate fi vizitat gratuit.

Cum ajungeţi la Furnalul de la Govăjdia

Se poate ajunge la Furnalul din Govăjdia urmând drumul judeţean 687E de la Hunedoara la Teliucu Superior iar de la Teliucu Superior se va vira pe primul drum la stânga (DJ 687F), acest drum duce în satul Govăjdia

Se poate alternativ urma şi traseul vechii mocăniţe (aproximativ 10 km) dar numai pe jos sau cu bicicleta. Acest traseu ne dă ocazia să vedem şi locuri deosebit de frumoase şi un tunel lung de aproape 700 de m.


Comentarii pentru Furnalul din Govăjdia


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ionel P.
16 March 2012, 12:31
Interesant. Am fost mai demult pe acolo si era intr-o stare deplorabila. Am auzit ca vor sa reabiliteze furnalul din Govajdia chiar in acest an.
Ar fi foarte bine daca ar merge si vechea cale ferata dar nu cred ca e posibil in conditiile actuale.

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă