Loading

Furnalul din Govăjdia

Furnalul din Govăjdia in opinia vizitatorilor :

Furnalul de la Govăjdia este situat în satul Govăjdia, comuna Ghelari, județul Hunedoara, la aproximativ 20 km sud-vest de municipiul Hunedoara, la o altitudine de 418 m. 

În vremea sa de glorie a fost cel mai modern furnal de topire a minereului de fier din Europa fiind și primul furnal din lume cu un proces de producție continuu. Înainte de apariția acestui proces producerea fontei se realiza cu oprirea furnalului pentru încărcare și descărcare. La Govăjdia aceste operațiuni se realizau simultan fără oprirea cuptorului. 

De asemenea furnalul de la Govăjdia a fost cel de al doilea cuptor înalt industrial din lume pentru extragerea de fier. Este vestit pentru faptul că aici au fost produse elemente pentru structura de rezistență a Turnului Eiffel din Paris. În prezent este declarat monument de arhitectură industrială (prin legea nr. 5 din 6.III.2000).

Istoric

În anul 1802 autoritățile din Imperiul Habsburgic au hotărât că producția de fontă din zona Munților Poiana Ruscă trebuie crescută. Pentru acest lucru era nevoie de un furnal nou iar Thesauriatul de la Sibiu a ales un amplasament în Govăjdia (în detrimentul Topliței). Locația aleasă pentru construcție este la confluența râurilor Runc și Nădrab pe locul unui vechi atelier de prelucrare a fierului numit Limpetru Vechi. 

Construcția furnalului a inceput în anul 1806 fiind finalizat in 1810 insă pornirea efectivă a producției se realizează doar începând cu 1813 deorece o serie de anexe necesare funcționării optime trebuiau construite. La finalizarea lucrărilor pe fațada clădirii a fost așezată o placă memorială ce are următoarea inscripție: "Augusto Imperante Francisco I. exstructum 1810". 

Furnalul a fost reparat, extins și modernizat de mai multe ori, vârful producției fiind între anii 1871 și 1889. În această ultimă perioadă au fost produse și elementele de fontă ce au fost utilizate la construcția turnului Eiffel din Paris.

Furnalul de la Govăjdia a funcționat la capacitate maximă până la finalul secolului 19 când apariția combinatului de la Hunedoara a dus la scăderea producției la acest furnal. Ulterior între 1914 și 1916 a fost reparat pentru a se păstra o capacitate de producție și aici. Oprirea definitivă a producției s-a făcut în 1924.

După o perioadă în care furnalul a fost neglijat, în anii 1970 s-au efectuat o serie de reparații, s-a schimbat acoperișul și s-a demolat podul ce ducea de la buncărele cu materii prima la gura furnalului. De asemenea a fost dezmembrat și cowperul de încălzire a aerului. Acesta a fost dus la un muzeu din București unde se află și în prezent.

În 1990 se dorea demolarea furnalului și mutarea sa în Germania însă ulterior idea a fost abandonată.

Viitor

Furnalul va intra în 2012 într-un proces de reabilitare și introducere în circuitul turistic național.

Vizitare

Deși în prezent este într-o stare de degradare semnificativă, furnalul poate fi vizitat gratuit.

Cum ajungeți la Furnalul de la Govăjdia

Se poate ajunge la Furnalul din Govăjdia urmând drumul județean 687E de la Hunedoara la Teliucu Superior iar de la Teliucu Superior se va vira pe primul drum la stânga (DJ 687F), acest drum duce în satul Govăjdia

Se poate alternativ urma și traseul vechii mocănițe (aproximativ 10 km) dar numai pe jos sau cu bicicleta. Acest traseu ne dă ocazia să vedem și locuri deosebit de frumoase și un tunel lung de aproape 700 de m.


Comentarii pentru Furnalul din Govăjdia


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ionel P.
16 martie 2012, 10:31
Interesant. Am fost mai demult pe acolo si era intr-o stare deplorabila. Am auzit ca vor sa reabiliteze furnalul din Govajdia chiar in acest an.
Ar fi foarte bine daca ar merge si vechea cale ferata dar nu cred ca e posibil in conditiile actuale.

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă