Loading

Castelul Huniazilor

Castelul Huniazilor in opinia vizitatorilor :

Unul dintre cele mai importante monumente de artă feudală gotică din Europa, castelul Huniazilor (numit uneori și castelul Corvineștilor) a fost construit in secolul XIV pe locul unui vechi castru roman, lângă pârâul Zlasti.

Castelul a fost dăruit de către regele Sigismund I de Luxemburg cneazului Voicu tatăl lui Iancu de Hunedoara. Castelul intră în posesia acestuia după moartea tatălui său și incepe un proces de modernizare, amplificare a fortificației (1440-1453).

Castelul Huniazilor a fost folosit în special ca reședință nobiliara, dovadă fiind și lipsa unor perimetre secundare de apărare. Sălile construite în această perioada sunt Sala Dietei și Sala Cavalerilor. Mai trebuiesc amintite și Turnul Capistrano (după numele unui vestit călugăr), Turnul buzduganelor și Bastionul alb.

Castelul intra ulterior în posesia lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara care construiește o nouă aripă in stil renascentist - loggia cu pictura ilustrand aspecte din viața nobiliară, respectiv legenda corbului.

Legendele

Legenda corbului

Pe blazonul familiei Corvinilor este un corb care ține în cioc un inel de aur. Legenda spune ca Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg (rege al Ungariei la vremea respectivă) și a unei femei pe nume Elisabeta din Èšara Hațegului. Pentru a nu exista discuții pe marginea acestui fapt, regele ar fi aranjat o căsătorie între aceasta și Voicu (un viteaz din zonă). Pentru a fi recunoscut copilul când merge la curtea regală Sigismund de Luxemburg i-a dăruit și un inel de aur.

Insă inelul de aur a fost într-o zi furat de către un corb. După multe peripeții Ioan de Hunedoara a recuperat inelul insă povestea a fost aflată și de rege care a hotărât să facă din corbul cu inelul in cioc un element din blazonul familiei Corvinilor.

Legenda fântânii

In curtea castelului nu departe de capelă se află o fântână adâncă de 30 de metri despre care se spune că ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, în schimbul promisiunii că vor fi eliberați dacă vor ajunge la stratul de apă. După 15 ani , când au terminat fântâna, stapâni castelului nu s-au ținut de promisiune. Legenda spune că inscripția de pe zidul fântânii inseamnă "Apă aveți, dar suflet, nu". În realitate, inscripția se traduce astfel "Cel care a scris această inscriptie este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică".

După Matei Corvin

Matei Corvin dăruiește cetatea lui Ioan Corvin după care urmează o perioadă în care se succed o serie de proprietari care dețin castelul pentru intervale limitate de timp. Unul din proprietarii care au efectuat transformări (1618-1623) la construcția originală este principele Transilvaniei, Gábor Bethlen care a construit două etaje pe aripa sudică și una pe aripa nordică. De a lungul  timpului Castelul Huniazilor a fost devastat de mai multe incendii fiind restaurat de mau multe ori: 1870-1880 (cu sprijinul arhitecților Steindl Imre și Schulek Frigyes), 1965-1970 și 1993-1995.


Comentarii pentru Castelul Huniazilor


Afisez rezultatele 0-20 dintr-un total de 20
  • 1


Caius
29 septembrie 2006
Un castel ce merita vizitat,multe filme istorice s-au filmat aici,este impunator prin dimensiuni si plasare.Copia din Budapesta reprezinta doar 5% din ceea ce este la Hunedoara.Castelul se renoveaza incetul cu incetul, merita vazut.
Popescu
17 februarie 2007
E tema mea la istorie.E dragutz da scrie cam mult.
Smiley
17 februarie 2007
E dragutz si imi place mult.Am fost acolo.
silvia
3 aprilie 2007
imi trezeste placerea de a cauta informatii suplimentare. este super
Sobolu Aleodor
15 aprilie 2007
vreau sa caut foarte mukte informati despre castel deoarece este unul din cele mai frumoase castele din lume Aleodor
Ana
11 noiembrie 2007
Am vazut calstelul ieri...E superb! Il recomand tuturor. Din pacate l-am vazut doar din afara, pt ca programul de vizitare (special pe perioada de iarna) se terminase deja. Am avut ghinionul sa ajungem cu 5 minute dupa ora 15:30, iar conform programului afisat, ultima tura de turisti intra cu o jumatate de ora inainte de inchidere (adica ora 16:00). Ce e mai trist, e ca eram in jur de 30 de persoane in fata portii, veneam din Arad, Sighisoara, Bucuresti, si nu s-a indurat nimeni sa faca o exceptie, sa putem vedea castelul. Mai ales ca era si duminica...
Pacat... Asa ne punem noi turismul in valoare...
janina
9 martie 2010, 15:17
am fost acum un an!1este foarte interesant si am ajuns la lectia cu el. este cel mai tare castel pe care lam vazut. am luat foarte multe informatii despre el si ma face sa iau si mai multe.este cel mai tare!!!:):):):)
vlad
18 aprilie 2010, 12:35
E tema mea la istorie.Dar e mult de scris.
B4Z1TH3B00S
13 martie 2011, 11:34
tema mea la istorie ms muult apropo nu scrieti de mana trageti la imprimanta daca aveti :D:D:D
Dany
30 martie 2011, 15:10
este foarte tare eu am cva sa scriu despre castelul acela !!!!!!!!La Istorie bine inteles:):*!
nico
20 mai 2011, 12:21
Nu stiu nimic despre el,decat din auzite si putin de pe net.Poate il vizitez impreuna cu familia si niste prieteni, la sfarsitul saptamanii viitoare.Arata super si are o legenda pe masura, merita sa ne cunoastem tara si valorile ei(aviz amatorilor).
Mariana
26 mai 2011, 07:39
Da.Este un loc incantator ,plin de incarcatura istorica.Iar personalitatea lui Iancu de Hunedoara, este impresionanta. Am aflat,cu ocazia vizitei, mai multe lucruri despre el,decat stiam de la orele de istorie din copilarie.
patricia
6 iunie 2011, 10:35
eu va propun sa nu mergeti!este groaznic!din cate camere erau eu si cloegii mei am vizitat doar 5 camere!


SA VA FIE RUSINE!!!

RUSINOS!!!


Stefan
5 februarie 2012, 09:20
e tema mea la istorie. am noroc ca nu tre' sa scriu si legendele!
la la band
10 martie 2012, 12:49
dragutz!!!imi place!!!e super la castel!!!
Mirela
15 august 2012, 21:58
Castelul Huniazilor este cam singurul obiectiv turistic al municipilui Hunedoara!
vasile
11 decembrie 2012, 18:39
Deci cine a construit pana la urma castelul?Pe unele site-uri(romanesti)scrie ca Ion de Hunedoara,pe Wikipedia(english version)scrie ca Charles I al Ungariei:)
Cine minte si cine se lauda?
Mihai Tulcea
7 ianuarie 2014, 11:07
Am fost pe data de 30 decembrie,mi-a placut,dar cam scump,20 lei pentru asa putine incaperi deschise,etichetele de la exponate scrise cu litere prea mici,asezate prea departe de vizitatori.
blade
4 august 2014, 10:00
sunt un cetatean al orasului hunedoara si cu dispret si amar in suflet doresc sa informez pe cei ce nu stiu , daca esti adult si doresti sa vizitezi castelul taxa pentru adulti este de 25 ron,Asta este specula la drumul mare, adica in loc sa atragi turisti ii indepartezi.Castelul nu este muzeu doar pentru starini carora le este destul de ieftin aprox 5 euro intrarea sau pentru elevi, studenti 5 ron intrarea sau pensionari 10 ron intrarea, castelul acesta pentru care altii sau sacrificat este istoria noastra si care acum se vinde pe o gramada de bani.Fratilor hai sa nu mai transformam muzeele in afaceri.Ieri 4 aug 2014, am fost la castelul Corvinilor cu cateva neamuri sosite de la mare distanta, am facut cateva instantanee de afara, ca inauntru nu am putut vizita deoarece la 4 adulti cati eram trebuia sa platesc 100 ron, vi se pare normal???am auzit cetateni ai Romanieie venite din alte judete spunand ca, cu acesti bani mai bine mananca ceva.Din pacate exista si asa ceva........
Antonia
30 martie 2015, 14:12
Buna....
Am vizitat acest castel cu mult timp in urma (acum vreo 2 ani ) !
Chiar si daca asta a fost de mult tot imi mai amintesc cat de incantator era locul :
- cand vedeai cat de mare si impunator e castelul iti inchipui cum era pe vremea aceea;
-cu atata iscusinta a fost facut !
-raul de langa se aude ca un murmur prin curtea castelului ( mai ales ca e o liniste mormantala)
REOMAND VIZITAREA LUI !
E UN OBIECTIV PLIN DE ISTORIE !

Afisez rezultatele 0-20 dintr-un total de 20
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă