Loading

Cetatea Mălăiești

Cetatea Mălăiești este situată pe o culme mică și abruptă în vest, culme ce se află între valea Mălăiești și Valea Domnească în localitatea Mălăiești, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara

Cetatea a fost construită de către familia de cneji Sărăcin  în secolul XIV. Inițial s-a construit turnul donjon cu bază rectangulară, cu o înălțime de 11 m, cu pereți groși de 1.5 m și ferestre inguste, acesta având o dispunere pe 3 nivele.

Intrarea era amplasată pe partea de vest, la nivelul al doilea, mai sus de nivelul solului astfel incât accesul se făcea doar cu ajutorul unei scări de lemn. Această scară era trasă în sus în cazul în care era pericol.

Alte elemente de apărare erau șanțul de la poarta cetății și o altă poartă care proteja donjonul. Se pare că Cetatea Mălăiești a funcționat până prin secolul al XVII-lea.

În prezent se păstrează integral doar turnul-locuință central. Aceasta are în jurul său curtina la care în secolul XVI au fost adăugate patru turnuri exterioare, cu forme neregulate, construite pentru a intări cetatea. Deorece acestea erau umplute cu pământ, s-au dovedit a fi destul de vulnerabile, fiind distruse cu ocazia unor lupte. În zilele noastre sunt vizibile doar la nivelul solului. 

Cetatea Mălăiești are un farmec aparte, specific micilor cetăți construite de diverse familii nobiliare pentru a servi ca locuință și ca refugiu în caz de atacuri. În prezent zidurile și donjonul sunt considerate monumente istorice de interes național.

Cum ajungeți la Cetatea Mălăiești

Din DN 66 (Simeria - Târgu Jiu) în satul Ohaba de sub Piatră vă abateți spre Sălașu de Sus, treceți și de acest sat și mergeți pe drum incă aproximativ 3 km , când ajungeți la Mălăiești faceți stânga. Aici traversați satul și după ce ieșiti din sat o să observați imediat Cetatea Mălăiești care este ușor accesibilă.


Comentarii pentru Cetatea Mălăiești


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă