Loading

Munţii Gutâi

Munţii Gutâi in opinia vizitatorilor :

Munţii Gutâi (numiti uneori si Munţii Gutin) din grupa nordica a Carpaţilor Orientali, sunt situati in nordul României, in mare parte in judetul Maramureş fiind parte a lanţului vulcanic Oaş-Gutâi-Ţibleş. Sunt alcatuiti preponderent din roci  vulcanice precum andezitele si au inaltimea maxima de 1443 m in varful Gutâi. Alte varfuri importante in cadrul unitatii montane sunt Igniş (1307 m), Pleşca Mare (1291 m), Rotunzilor (1241 m), Ţigani (1224 m). Bogata in zacaminte de minerale neferoase si polimetalice, in prezent Munţii Gutâiului incep sa devina şi o destinaţie turistica importanta mai ales in sezonul de iarna datorita partiilor de schii existente in cadrul masivului (Mogoşa, Cavnic, Şuior). Masivul este traversat de catre drumul ce leaga Baia Mare de Sighetul Marmaţiei prin pasul Gutâi, un drum deosebit de pitoresc de pe care puteti admira peisaje splendide, inclusiv Creasta Cocoşului.

Creasta Cocoşului 

Creasta Cocoşului este un bloc de andezit de mari dimensiuni, la 12 km de Baia Sprie ce domina Munţii Gutâi. Datorita aspectului sau salbatic ce seamana cu creasta unui cocoş a primit numele de Creasta Cocoşului dar sunt folosite si denumirile de Tifăria Gutâiului, Pana Cocoşului sau Ţurana Gutâiului. In cadrul rezervaţiei naturale declarate in jurul Crestei Cocoşului traiesc o serie de specii precum acvila de stâncă (Aquila chrysaetos), acvila ţipătoare (Aquila pomarina), codobatura vânătă (Motacilla cinerea).


Comentarii pentru Munţii Gutâi


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Oprea George
18 October 2015, 20:04
Slaba prezentare, masivul mai este traversat de strada prin pasul Neteda, de unde distanta către Creasta Cocosului e mai scurta decât din Baia Sprie.... Și din Cavnic e mai scurta distanta, dar na..
Alex
18 October 2015, 20:08
Poate ii din Baia Sprie omu'

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii