Loading

Munţii Rodnei fac parte din grupa nordica a Carpaţilor Orientali si sunt situati intre vaile Vişeului, Someşului Mare, Sălăuţei şi a Bistriţei Aurii. Alcatuiti preponderent din sisturi cristaline, pe alocuri cu transgresiuni de gresii, conglomerate si marne Munţii Rodnei prezina o creasta principala ce se intinde pe o lungime de aproximativ 50 de km si in cadrul ei se deosebesc cateva varfuri care sunt de fapt cele mai inalte din toti Carpaţii Orientali. Acestea sunt in ordine descrescatoare: vf. Pietrosu de 2303 m, Ineu - 2279 m, Rebra - 2221 m, Puzdrele - 2189 m, Laptele Mare - 2172 m, Obârşia Rebrii - 2052 m, Galaţu - 2048 m, Cormaia - 2033 m.

Relieful este fragmentat cu creste ascutite si versanti abrupti iar in intregimea sa masivul se prezinta ca un imens horst asimetric avand un perete nordic abrupt iar cel sudic usor inclinat. De asemenea relieful este puternic modelat de factorii externi (vant, apa, gheata) fiind prezente o serie de lacuri glaciare deosebit de pitoresti cum ar fi Lala Mare, Lala Mică, Buhăescu, Iezeru Pietrosului, Bila. Pe langa acestea fenomenele carstice isi fac simtita prezenta prin Peştera Izvorul Tăuşoarelor, Peştera Zânelor, Izbucul Albastru al Izei.

Vegetatia respecta etajarea specifica zonei montane, la peste 1800 de metrii altitudine apare jnepenisul (Pinus mugo) de asemenea se pot intalni zâmbrul (Pinus cembra), bujorul de munte (Rhododendron kotschyi). O specie endemica specifica Munţilor Rodnei este Silene Nivalis.  

In prezent o mare parte a masivului montan este declarata rezervatie naturala de interes geologic, botanic si faunistic si a fost declarata de UNESCO rezervatie a biosferei.


Comentarii pentru Muntii Rodnei


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii