Loading

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana in opinia vizitatorilor :

Mănăstirea Bârsana este situata in comuna cu acelasi nume din judetul Maramureș. Asezamantul a fost construit la mijlocul secolului 16 de catre domnii Drăgoșești care au mai ctitorit si manastirea de la Peri (Săpânța de azi). Mănăstirea purta hramul Sf. Nicolae si era una dintre cele mai importante din intreg tinutul Maramureșului. Aici si-a avut in aceea vreme resedinta episcopul Gavril Ștefanca (Gavril Bârsana). Tot aici erau scoliti preotii din satele invecinate si de la Mănăstirea Bârsana isi procurau cartile si preotii din zonele mai indepartate, acestea fiind aduse aici chiar si din Moldova si Țara Românească.

In anul 1791 imperiul austriac confisca averea manastirii, o desfinteaza iar bunurile ramase sunt transferate manastirii de la Cernoc (Munkaci). Ultimii calugari ramasi se muta la Mănăstirea Neamț. Un mic schit se pastreaza totusi si functioneaza sub tutela Mănăstirii de la Peri. 

Mănăstirea Bârsana este reinfiintata in 1993 odata cu binecuvantarea acestui loc de catre PS Justinian Chira -  episcop al Maramureșului si Sătmarului. Este inceputa constructia bisericii noi, a altarului de vara, a chiliilor si a paraclisului. Intreg ansamblul este realizat de mesterii din Bârsana. Cel care supervizeaza constructia este arhitectul Cordoș Dorel alaturi de preotul Gheorghe Urda din Bârsana.

In prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramureșean, Aghiasmatarul, Stăreția, Altarul de Vară, Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul mănăstirii, Turnul Clopotnița, Poarta maramureșeana de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale. Exista chiar si un mic lac in incinta mănăstirii cu un mic pod deasupra.

Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai frumoase si ingrijite mănăstiri din Maramureș, zilnic fiind vizitata de sute de pelerini dar si turisti atat din tara cat si din strainatate. Este cu siguranta un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin Maramureș.

  

Info utile

Hram: Soborul celor 12 apostoli (30 iunie)
Telefon:0262-331101


Comentarii pentru Mănăstirea Bârsana


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă