Loading

Cascada Cailor

Cascada Cailor in opinia vizitatorilor :

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munților Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borșa. Este o destinație foarte populară, anual mii de turiști din toate colțurile țării și din străinătate vin să vadă una dintre cele mai maiestuoase cascade din Carpați. Apa rezultată din topirea zăpezii și din ploi se adună într-un circ glaciar și de acolo de pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea se prăvălește în jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m apoi 20 m si din nou 40 m.

Legenda Cascadei Cailor

Conform legendei, Muntele Piatra Rea datorită pășunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a ține din primăvară până în toamnă "stavele" (hergheliile) de cai. Insă acest rai al cailor nu era chiar așa de liniștit. Din când în când ursul incerca să își găsească o pradă ușoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă într-un loc deschis șansele ursului erau slabe. 

Așa că ursul de obicei încerca să incolțească cai deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sărmanele animale nu aveau altă soluție decât să se arunce în hău, astfel ursul având câștig de cauză. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate și cu o furtună de proporții, ursul a venit din nou să își aleagă o pradă. Speriați de fulgere și de atacul neașteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat dar o mulțime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se după spusele localnicilor cu vreo 15 cai.

De atunci localnicii marcați de eveniment au început să foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numește Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar pârăul care se prăvălește jos pe abrupturi se numește Izvorul Cailor.

Accesul spre Cascada Cailor

Accesul spre cascada este facil, fie pe jos de la Borșa pe o poteca, fie cu telescaunul din stațiunea Borșa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute. Telescaunul pornește doar dacă există un grup de minim 10-15 persoane.

Bine de știut!

Ultima cursă a telescaunului este la ora 17.00, dacă nu ajungeți până la această oră la capătul superior al telescaunului, riscați să rămâneți pe munte sau veți fi nevoiți să coborâți pe jos la baza muntelui.


Comentarii pentru Cascada Cailor


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă