Loading

Muzeul Ţărăncii Române

Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti a fost infiinţat în anul 2001, într-o casă veche din 1722, construită din piatră, lemn şi chirpici - fiind una dintre cele mai vechi case din Dragomireşti. Casa a aparţinut Ilenei Chis care şi-a exprimat dorinţa ca după moartea ei casa să fie transformată în muzeu.

Muzeul aduce un omagiu femeii şi mai ales femeii maramureşene pentru rolul pe care îl are în societate şi familie, fiind un stâlp de bază în păstrarea credinţei, tradiţiilor, portului popular şi a obiceiurilor tradiţionale.

Muzeul cuprinde o serie de obiecte casnice, unelte, imbrăcăminte (port popular), elemente decorative printre care amintim:

- copacul cu oale, atât de specific Maramureşului - pe acest copac sunt puse toate oalele familiei. Cu cât o familie este mai instărită numărul oalelor este mai mare. Oalele au diferite culori. Dacă în vârful copacului este o oală de culoare roşie atunci inseamnă că la familia respectivă este o fată de măritat. Acest obicei se păstrează până în zilele noastre, turiştii care trec prin satele maramureşene având posibilitatea să observe mulţi copaci cu oale prin curţile localnicilor.

- fusul cu turgalau - un obiect cu o legendă interesantă. Legenda spune că odată un băiat vroia să obţină iubirea unei fate şi i-a făcut cadou acest turgalau spunându-i că dacă va găsi piesa care odată scoasă din fus îl va destrăma, ei doi se vor despărţi. Evident fata nu a găsit piesa dar s-a îndrăgostit de băiat şi au rămas împreună.

- obiecte de uz casnic

- cuptorul de gătit

- diferite costume populare - fiecare localitate din Maramureş având un specific diferit în această privinţă

- zestrea fetei - absolut necesară în trecut pentru o fată de măritat, cuprinde cergi ţesute la război, oale, cearşafuri, perini - toate în culori deosebit de vii şi cu motive florale sau geometrice diferite în funcţie de zonă

Program de vizitare:

Luni- Duminica orele 9.00-19.00.
Preţ intrare: 2 RON


Comentarii pentru Muzeul Ţărăncii Române


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Corneliu NELERSA - Galati
21 August 2013, 14:57
Am fost la sfarsitul lunii iulie 2013 pe aceste meleaguri. Foarte frumos acest muzeu, extraordinar prin simplitatea si autenticitatea lui. Ceea ce ii da o culoare deosebita muzeului este \\\"gazdoaia\\\" Maria Zubascului, un ghid deosebit, graiul osanesc avand o dulceata aparte. Nu regret de loc popasul de aproape o ora, recomand oricui are drum prin Tara Oasului o oprire la aceasta locatie. Nota maxima celor care au avut ideea infiintarii acestui colt deosebit de istorie.

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă