Loading

Muzeul Țărăncii Române

Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești a fost inființat în anul 2001, într-o casă veche din 1722, construită din piatră, lemn și chirpici - fiind una dintre cele mai vechi case din Dragomirești. Casa a aparținut Ilenei Chis care și-a exprimat dorința ca după moartea ei casa să fie transformată în muzeu.

Muzeul aduce un omagiu femeii și mai ales femeii maramureșene pentru rolul pe care îl are în societate și familie, fiind un stâlp de bază în păstrarea credinței, tradițiilor, portului popular și a obiceiurilor tradiționale.

Muzeul cuprinde o serie de obiecte casnice, unelte, imbrăcăminte (port popular), elemente decorative printre care amintim:

- copacul cu oale, atât de specific Maramureșului - pe acest copac sunt puse toate oalele familiei. Cu cât o familie este mai instărită numărul oalelor este mai mare. Oalele au diferite culori. Dacă în vârful copacului este o oală de culoare roșie atunci inseamnă că la familia respectivă este o fată de măritat. Acest obicei se păstrează până în zilele noastre, turiștii care trec prin satele maramureșene având posibilitatea să observe mulți copaci cu oale prin curțile localnicilor.

- fusul cu turgalau - un obiect cu o legendă interesantă. Legenda spune că odată un băiat vroia să obțină iubirea unei fate și i-a făcut cadou acest turgalau spunându-i că dacă va găsi piesa care odată scoasă din fus îl va destrăma, ei doi se vor despărți. Evident fata nu a găsit piesa dar s-a îndrăgostit de băiat și au rămas împreună.

- obiecte de uz casnic

- cuptorul de gătit

- diferite costume populare - fiecare localitate din Maramureș având un specific diferit în această privință

- zestrea fetei - absolut necesară în trecut pentru o fată de măritat, cuprinde cergi țesute la război, oale, cearșafuri, perini - toate în culori deosebit de vii și cu motive florale sau geometrice diferite în funcție de zonă

Program de vizitare:

Luni- Duminica orele 9.00-19.00.
Preț intrare: 2 RON


Comentarii pentru Muzeul Țărăncii Române


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă