Loading

Mocănița de pe Valea Vaserului

Mocănița de pe Valea Vaserului in opinia vizitatorilor :

Mocănița de pe Valea Vaserului sau Calea Ferată Forestieră (CFF) din Vișeu de Sus, se află în nordul României în județul Maramureș, localitatea Vișeu de Sus. Deși este tractată în mod tradițional de o locomotivă cu aburi, în zilele noastre pot fi văzute și locomotive diesel pe această rută.

Acest trenuleț forestier transportă lemne din partea superioară a Văi Vaserului până în gara mocăniței aflată în Vișeu de Sus pe o distanță de aproximativ 60 km, fiind în prezent după inchiderea liniei forestiere Covasna – Comandău, ultima cale ferată forestieră pe care mai circulă în mod regulat trenuri tractate de locomotive cu aburi (la Covasna mai circula doar ocazional pentru turiști trenulețul tractat de locomotivă cu aburi).

Linia ferată forestiera de pe Valea Vaserului a fost construită începând cu 1932 pe ecartamentul austro-ungar de 760mm. Sarcina constructorilor nu a fost ușoară pentru că pe parcursul traseului au fost necesare numeroase poduri, tunele, galerii săpate în stâncă și alte lucrări de artă impuse de valea sălbatică dar în același timp impresionantă a Vaserului. Constructorii nu au avut la dispoziție drumuri de acces, totul s-a transportat pe firul apei.

Calea Ferată Forestieră din Vișeu de Sus a fost parte integrantă a rețelei de căi ferate forestiere din Carpații României care înainte de 1989 se întindeau pe o lungime de peste 1000 de km, existând nu mai puțin de 15 căi ferate forestiere. Dintre acestea cel mai vechi era cel de la Covasna – Comandău (închis pentru uz industrial în 1999, în prezent ocazional la cerere circulă și aici o Mocăniță) unde exista și un plan înclinat unic în Europa care transporta pe o pantă foarte înclinată vagoanele incărcate cu lemne.

Din păcate după 1989 majoritatea acestor căi ferate au fost închise, șinele demontate, vagoanele vândute la fier vechi. Mocănița de pe Valea Vaserului a rămas singura care funcționează și în zilele noastre cu scopul său inițial (de a transporta lemne), scop la care s-a adăugat și transportul turiștilor cu trenulețe trase de locomotive cu abur. Aceste locomotive au nume precum Măriuța, Elveția, Cozia-1, Krauss și sunt fie proprietatea companiei R.G.Holz fie a fundației elvețiene.

Mocănița din Vișeu a primit un sprijin semnificativ de la o fundație elvețiană „Hilfe für die Wassertalbahn” care a repus în funcțiune unele din locomotivele retrase din serviciu și care a sprijinit și achiziționarea „noilor” vagoane aduse din Elveția (vagoane ce au circulat spre Jungfraujoch – cea mai inaltă stație de cale ferată din Europa). Fundația are în plan și inaugurarea unui tren special – un hotel pe șine, numit Carpatia Express.

Exploatarea comercială a căi ferate este realizată de firma R.G. Holz Company SRL care este și proprietara celor mai multe dintre vagoane și locomotive dar și a depoului Mocăniței. Trenurile de pasageri regulate pentru turiști circulă începând cu 2005. Acestea au un program bine stabilit și există posibilitatea pentru grupurile mari să închirieze trenuri speciale charter sau drezine. De asemenea cu ocazia unor evenimente speciale (Crăciun, Revelion, Paște, lună plină sau unele concerte) circulă trenuri speciale.

Informații utile

Cum ajungeți la gara Mocăniței

Gara Mocăniței de pe Valea Vișeului se află în orașul Vișeu de Sus, pe Strada Cerbului Nr. 5. Din centrul orașului există indicatoare spre gară, sau puteți să întrebați localnicii de „Mocănița“ sau „Gara CFF“.

Program de circulație și prețuri

În extrasezon

28 aprilie - 26 iunie, 22 septembrie – 30 octombrie

Joi, Vineri, Sâmbătă, Duminică: plecare Vișeu 09.00 , sosire la Paltin 11.00, sosire înapoi în Vișeu la 14:30

Preț: 41 RON (adulți) 35 RON (studenți, pensionari, persoane cu dizabilități), 28 RON (copii)

În sezon

30 iunie – 18 septembrie

zilnic : plecare Vișeu 09.00 , sosire la Paltin 11.00, sosire înapoi în Vișeu la 14:30

Preț: 45 RON (adulți) 39 RON (studenți, pensionari, persoane cu dizabilități), 32 RON (copii)

  • copii până la 6 ani călătoresc gratuit

  • Reducere 10% din prețul normal pentru grupuri anunțate, mai mari de 10 persoane plătitoare.

Trenuri speciale

  • Tren special de Rusalii
  • Trenuri la lună plină
  • Trenuri de Crăciun
  • Trenuri cu ocazia unor concerte
  • Revelion pe Valea Vaserului
  • Tren în a doua zi a noului an

În cazul unor grupuri mari, companii sau evenimente pot fi comandate trenuri speciale chiar și cu catering pe parcursul întregului an

Se pot închiria și drezine-automotor cu o capacitate maxima 24 de locuri. Aceastea se pot comanda într-un timp scurt; tarifele diferă în funcție de distanță/durata traseului pornind de la suma de Euro 180.-

Un tren tractat de o locomotivă cu aburi poate fi comandat cu cel putin 2 zile înainte. Prețul este diferit în funcție de distanță/durata traseului și numărul vagoanelor insă prețul minim pornește de la suma de Euro 500 fara TVA./ pe tren.

Informații de contact Gara CFF Vișeu (Calea Ferată Forestieră)

info@cffviseu.com

Telefon +40 262 353 381 (între orele 7 - 20)

Fax +40 262 353 384

Mobil +40 744 686 716 (între orele 7 - 20)


Comentarii pentru Mocănița de pe Valea Vaserului


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Liviu
1 februarie 2011, 20:38
Este o experienta deosebita sa calatoresti cu Mocanita de la Viseu, sa iti reamintesti de vremurile demult apuse, sa asculti sunetele specifice ale trenului si locomotivei cu aburi, dar si sa admiri peisajul de pe Valea Vaserului. Nu ratati acest obiectiv turistic!

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă