Loading

Mănăstirea Sfânta Ana

Mănăstirea Sfânta Ana este situată în Orşova, în judeţul Mehedinţi. Este o mănăstire de maici, cu viaţă de obşte şi poartă Hramul Sfânta Ana, prăznuită la 25 iulie. Situată pe un deal înalt mănăstirea oferă vizitatorului o privelişte deosebită asupra Dunării.

Istoric

Mănăstirea Sfânta Ana a fost ctitorita de Pamfil Seicaru, cunoscut ziarist interbelic. Acesta împreună cu camaradul său de arme Petre Gavanescu era să fie îngropat de viu de un obuz în 1916, în Primul Război Mondial, pe Dealul Moşului pe locul în care este actualmente mănăstirea. El a promis că atunci când situaţia sa materială îi va permite, va ridica acolo o mănăstire, exprimându-şi astfel recunoştiinţa în faţa lui Dumnezeu pentru că a rămas în viaţă. De altfel pentru faptele sale de curaj sublocotenentul Regimentului 17 Infanterie - Pamfil Seicaru a primit titlul de Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul. Mai târziu când a avut posibilitatea, Pamfil Seicaru s-a ţinut de cuvânt şi între 1936 - 1939 a ridicat Mănăstirea Sfânta Ana - după numele mamei sale (Ana). Datorită instaurării regimului comunist sfinţirea sa a fost făcută la 2 decembrie 1990 de către episcopul Damaschin Severineanu.


Însă ca şi pentru alte lăcaşe de cult şi pentru Mănăstirea Sfânta Ana perioada comunistă a însemnat o epocă tristă. Comuniştii au transformat locaţia într-un restaurant iar chiliile călugăriţelor au fost transformate în bungalouri de cazare.


După căderea regimului comunist, în 1990 locaţia a fost redată scopului său iniţial. Astfel măicuţele au revenit la Mănăstirea Sfânta Ana şi a reinceput activitatea.


Construcţia iniţială se compunea dintr-o biserică de lemn în stil tradiţional românesc cu chilii pe ambele părţi, în formă literei U. Ulterior au mai fost construite o clopotniţă cu un altar de vară şi clădirea muzeului. Între 1993 şi 1997 s-au efectuat ample lucrări de restaurare, au fost restaurate şi picturile murale şi iconostasul distruse de comunişti. Acestea au fost sfiinţite de către Nestor Voinicescu în anul 1999.


În Mănăstirea Sfânta Ana functionează din 1995 şi Muzeul Pamfil Seicaru, dedicat ziaristului care a zidit mănăstirea. Există de asemenea şi o bibliotecă.

Info utile

Adresa: str. Pamfil Şeicaru, nr. 6, Orşova, judeţul Mehedinţi

Telefon: 0252-361991


Comentarii pentru Mănăstirea Sfânta Ana


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă