Loading

Mănăstirea Sfânta Ana

Mănăstirea Sfânta Ana este situată în Orșova, în județul Mehedinți. Este o mănăstire de maici, cu viață de obște și poartă Hramul Sfânta Ana, prăznuită la 25 iulie. Situată pe un deal înalt mănăstirea oferă vizitatorului o priveliște deosebită asupra Dunării.

Istoric

Mănăstirea Sfânta Ana a fost ctitorita de Pamfil Seicaru, cunoscut ziarist interbelic. Acesta împreună cu camaradul său de arme Petre Gavanescu era să fie îngropat de viu de un obuz în 1916, în Primul Război Mondial, pe Dealul Moșului pe locul în care este actualmente mănăstirea. El a promis că atunci când situația sa materială îi va permite, va ridica acolo o mănăstire, exprimându-și astfel recunoștiința în fața lui Dumnezeu pentru că a rămas în viață. De altfel pentru faptele sale de curaj sublocotenentul Regimentului 17 Infanterie - Pamfil Seicaru a primit titlul de Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul. Mai târziu când a avut posibilitatea, Pamfil Seicaru s-a ținut de cuvânt și între 1936 - 1939 a ridicat Mănăstirea Sfânta Ana - după numele mamei sale (Ana). Datorită instaurării regimului comunist sfințirea sa a fost făcută la 2 decembrie 1990 de către episcopul Damaschin Severineanu.


Însă ca și pentru alte lăcașe de cult și pentru Mănăstirea Sfânta Ana perioada comunistă a însemnat o epocă tristă. Comuniștii au transformat locația într-un restaurant iar chiliile călugărițelor au fost transformate în bungalouri de cazare.


După căderea regimului comunist, în 1990 locația a fost redată scopului său inițial. Astfel măicuțele au revenit la Mănăstirea Sfânta Ana și a reinceput activitatea.


Construcția inițială se compunea dintr-o biserică de lemn în stil tradițional românesc cu chilii pe ambele părți, în formă literei U. Ulterior au mai fost construite o clopotniță cu un altar de vară și clădirea muzeului. Între 1993 și 1997 s-au efectuat ample lucrări de restaurare, au fost restaurate și picturile murale și iconostasul distruse de comuniști. Acestea au fost sființite de către Nestor Voinicescu în anul 1999.


În Mănăstirea Sfânta Ana functionează din 1995 și Muzeul Pamfil Seicaru, dedicat ziaristului care a zidit mănăstirea. Există de asemenea și o bibliotecă.

Info utile

Adresa: str. Pamfil Șeicaru, nr. 6, Orșova, județul Mehedinți

Telefon: 0252-361991


Comentarii pentru Mănăstirea Sfânta Ana


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă