Loading

Ruinele cetatii romane Dierna

Ruinele cetatii romane Dierna
Comentarii pentru Ruinele cetatii romane Dierna


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Octavian Talpes
22 February 2010, 10:32
Ruinele cetatii romane Dierna?
Se afla sub ruinele orasului Orsova (cindva Ursoa...). Iar noile ruine, ale unui oras ce avea cindva un viitor stralucit, se afla la zeci de metri sub apa plina de dejectii. Pentru ca undeva, in dreptul postei, se afla o mare cetate din beton (sub apa, cum altfel...) unde se reuneste o parte din canalizarea orasului.
Ruinele adevarate au iesit la suprafata odata cu demolarea vechiului oras. Si nu au intarziat sa dispara, definitiv de data aceasta.
Bastinasii au platit mereu scump incapatinarea de a trai "pe-o gura de rai". Au venit romanii, si-au luat dacii copiii in spinare si au luat-o pe deal in sus. Foamea si frigul, viperele, mistretii, ursii, lupii, i-au minat inapoi dupa o vreme. Ca sa treci puntea... Mai tarziu, s-au trezit cu ungurii pe cap. Au invatat ungureste, de nevoie, si au fost nevoiti sa o dea rapid pe turceste. Cu granite schimbatoare, cu stapiniri trecatoare. Cind s-a terminat cu stapinirile, cind a inceput sa se umfle mugurii sperantei si a bunastarii, au venit comunistii. Au bagat in puscarie capetele care nu se plecau (ba chiar si multe din cele plecate). Povestea cu turbinele suedeze este adevarata. Inteleptii Romaniei din anii 60 au hotarit ca tot turbinele model sovietic erau mai sanatoase. Oricum, mai mari, mult mai mari. si in loc sa creasca apa cu citiva metri, a crescut cu citeva zeci de metri.
End of story
Nu va asteptati la o continuare, ca nu exista. Nu mai au unde sa fuga bastinasii cu copiii in spinare. Si nici unde sa se mai intoarca dupa ce trece prapadul.
End of history
In alte zone, in cele patru zari, sunt locuri istorice acoperite de nisip, de pamint, chiar si de uitare. Mai au o sansa. Ruinele cetatii romane Dierna sunt acoperite de ruinele orasului Orsova, care sunt acoperite de rahatul unui oras ce trage sa moara. Si de milul adus de Cerna si de Dunare. Singura lor sansa este uitarea. Macar nu mai doare...

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii