Loading

Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia (de maici) a fost zidita intre 1642-1647 din initiativa hatmanului Gavril (fratele domnitorului Vasile Lupu). Biserica manastirii poarta hramul Sfintii Arhangeli Mihail si Gavriil si alaturi de cele o suta de chilii este inconjurata de un zid de incinta. Declarata monument istoric si de arhitectura, acesta a fost construit in plat treflat avand ziduri groase de piatra. Pictura a fost realizata in stil neoclasic intre 1858-1860 de catre Nicolae Grigorescu, marele artist avand atunci doar 20 de ani. Pe latura sudica a manastirii se afla paraclisul Nasterea Maicii Domnului, de asemenea in exteriorul incintei monahale se afla si bisericile Adormirea Maicii Domnului si Sf. Ioan Bogoslavul

De a lungul timpului mănăstirea Agapia a suferit o serie de jafuri, distrugeri si incendii. Un astfel de incendiu a distrus partial biserica si chiliile in 1821, aceste stricaciuni fiind refacute intre 1822 si 1823. Ulterior in incendiul din 1903 sunt partial distruse picturile fiind necesara refacerea lor. Intre 1961-1965 intregul complex manastiresc este renovat insa ulterior cutremurele din 1977. 1986 si 1990 isi pun amprenta asupra starii actuale a manastirii. 

Mănăstirea Agapia este gazda unei colectii muzeale de arta medievala si religioasa impresionante precum si a unei biblioteci ce cuprinde carti si manuscrise vechi. De asemenea in satul manastiresc se poate vizita casa memoriala Alexandru Vlahuta.  


Comentarii pentru Mănăstirea Agapia


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


ISTRATE VASILE
12 September 2008
DUPA 28 DE ANI AM REVAZUT ACEASTA MINUNE ,,RAI,,. NU AM CUVINTE, AM RAMAS UIMIT DE FRUMUSETEA LOCURILOR. LINISTE, CURATENIE, MANCARE F.BUNA, MAICUTE OSPITALIERE, PREGATIRE IREPROSABILA PT. IARNA. AM DORMIT O NOAPRE CU FAMILIA LA UN GRUP DE MAICUTE,, UNDE CURATENIA ERA FARA CUSUR. PE ACEASTA CALE ROG OAMENII CU SUFLET SI CU DARE DE MANA , SA FACA DONATII PT. ACEST LACAS SFANT. PARTEA DIN STG. TREBUIE RENOVAT CAT MAI URGENT,IAR RITMUL LUCRARILOR INCEPUT IN ANUL 2003 APROAPE STAGNEAZA DIN LIPSA DE FONDURI. TUTUROR CELOR DE LA MANASTIRE ; LE ; DORESC SANATATE SI GRIJI CAT MAI PUTINE. SARUT MANA MAICUTELOR.

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă