Loading

Pădurea Letea

Pădurea Letea in opinia vizitatorilor :

Pădurea Letea este o rezervație forestieră pe grindul Letea,  la 7 km de localitatea Periprava și la 5 km de localitatea C.A. Rosetti.

Rezervația a fost prima de acest gen din țară. A fost declarată ocrotită încă din 1930 iar în anul 1938 Consiliul de Miniștrii a adoptat hotărârea 645 declarând ca rezervație naturală o suprafață de 500 de hectare din Pădurea Letea sub numele de "Hasmacul Mare". Această rezervație a stat la originea Rezervației Biosferei Deltei Dunării - în prezent parte a patrimoniului mondial UNESCO.

Suprafață totală a pădurii Letea este de 5246,8 hectare, din care doar o parte (2825 hectare) se incadrează în  rezervația strict protejată. 

Pădurea este caracterizată de abundența plantelor agățătoare care se incolăcesc pe arbori: liana grecească (Periploca graeca), viță sălbatică, hamei, curpen de pădure. Pe alocuri putem întâlni copaci masivi cu o vârstă respectabilă și un diametru semnificativ.

Datorită acestor caracteristici toată pădurea are un aspect de pădure tropicală. Cei mai frecvenți arbori sunt: stejarul brumăriu, stejarul de luncă, ulmul, plopul, salcia, frasinul de luncă, teiul alb. Fâsiile de pădure numite de localnici "hasmacuri" (din limba turcă) alternează cu dunele de nisip unde peisajul are aspect de deșert.

În ceea ce privește fauna aceasta este deosebit de bogată, pe lângă nenumăratele insecte se pot întâlni: mistrețul, calul sălbatic, căprioara, șacalul, enotul, vulturul codalb (Haliaeetus albicilla), șoimul, corbul, vipera de nisip (Vipera ursinii).

Cum ajungeți la Pădurea Letea

La Pădurea Letea se poate ajunge din Sulina sau Periprava cu barca sau cu autoturismul în aproximativ 30 de minute. Dar pentru a ajunge la Sulina sau Periprava va trebui să luați vaporul din Tulcea până la una dintre cele două localități.


Comentarii pentru Pădurea Letea


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


ivancenco gabriela-aurora
3 octombrie 2010, 13:00
De mica mergeam cu tatal meu in aceasta zoma uimitor de frumoasa . cel mai frumos era de 1 mai cind mergeam cu salariati tatalui meu in paduce erau stejari,liane iai pe jos dune de nisip si lacramioare
superbe veneam acasa cu un buchet frumos,
mai tirziu unchiul meu vaduva ionel care lucra inginer silvic la Ghimpati unde vinatorea CEAUSESCU impreuna cu STANESCU de la AJVPS TULCEA au populat delta cu fazani din incubator,nu va puteti imagina un fel de tundra unde circulam cu un gaz cu prelata=Jeep de astazi si din care sareau fazanii .Era acolo si ovie pe nisip o tamaioasa de periprava nemaipomenita. IN 1968/69 era si o cresatorie de iepuri de ANGORA .In ferme lucrau detinutii.Atunci am ajuns pe canale si la SULINA a fost pentru prima oara, am regasit imaginile din copilarie in filmul TOATE PINZELE SUS.
De la inginerul mecanic al tatii MITICA VIRVOREANU citem PARIS MACH. si alte carti vechi ,unele le am inca in biblioteca.
Paul Snaider
5 septembrie 2017, 06:35
In 1969 student fiid am fost la Periprava la munci agricole. Am locuit intr-unul din fostele dormitoare ale detinutilor . Detinuti nu mai erau decit citva de drept comun cu care dupa amiaza mai jucam fotbal pe maidanul de la marginea fostei colonii : detinitii & studentii vs gardienii militieni ! A fost o splendoare . De atunci am indragit zona si in special Padurea Letea ceea ce m-a determinat ca sa revin dupa 4 ani cu un grup de elevi de la Scoala Generala Slobozia , comuna Roznov , judetul Neamt in calitate de profesor coordonator al Expeditiei Pioneresti ,, PESCARUSUL \\\".Sunt multe de povestit dar.... ma opresc aici cu o indicatie : CINE NU A FOST PRIN DELTA GRABITI-VA !

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă