Loading
Stema judetului Arad

Judeţul Arad

Pozitia judetului Arad in Romania
Arad


Judet situat in partea de vest a Romaniei pe cursul raului Mures. Altitudinea variaza de la  1486 (Vf. Gaina) la est si 90 m la vest pe malul raului Mures. Judetul Arad se invecineaza cu judetele: Timis (sud), Hunedoara, Alba (est), Bihor (nord) precum si cu Ungaria la vest.
In aceste limite are o suprafata de 7654 kmp (3,25% din teritoriul national) si o populatie de 475000 locuitori.

Cele mai importante localitati urbane sunt: Arad (resedinta de judet cu 185000 locuitori), Chisineu Cris, Curtici, Ineu, Lipova, Nadlac, Pancota, Sebis.

Relieful este reprezentat de Muntii Apuseni cu subunitatile Codru Moma (Vf. Plesu de 1112 m), Zarand (Vf. Highis de 860 m, Vf. Drocea de 836 m) precum si Dealurile Vestice (200-410m) si Campia de vest. Sunt prezente si depresiunile de tip golf (Zarand - Gurahont - Halmagiu).

Clima este temperat continental moderata cu ieri mai blande si cu veri calduroase si cu temperaturi medii de 10-11 grade Celsius in zona de campie si 6 grade Celsius in zonele inalte. Precipitatii se incadreaza in intervalul de 700 mm in zona de campie si 1000 mm in zona montana. Vanturile predominante sunt cele din vest, sud-vest si nord-vest.

Hidrografia este reprezentata de Mures, Crisul Alb, Crisul Negru, Cigherul, Segreusul, Teuzul. In zona de campie a fost construita o vasta retea de canale pentru drenarea terenurilor agricole.

Comentarii pentru Arad


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Clepe Cornel
22 martie 2010, 13:00
Din pacate nu exista poze cu obiectivele judetului.
calin(despre strandul termal arad)
27 martie 2010, 04:05
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii