Loading
Stema judetului Bistrita-Nasaud

Judeţul Bistrita-Nasaud

Pozitia judetului Bistrita-Nasaud in Romania
Bistrita-Nasaud


Judet situat in partea nordica a Romaniei axat pe cursul superior al Somesului Mare. Este limitat de judetele: Cluj (vest), Mures (sud-est), Suceava (est), Maramures (nord). Intre aceste limite are o suprafata de 5355 kmp (2,24 % din teritoriul tarii) si o populatie de 326000 locuitori.

Principalele orase sunt: Bistrita (resedinta de judet), Beclean, Nasaud, Sangeorz-Bai.

Relieful este preponderent deluros dar apar si unitati de podis (portiuni din Podisul Transilvaniei - Dealurile Bistritei, Dealul Sieu) cu structuri monoclinale, cu frecvente domuri si cute diapire. Masivele muntoase apartin Carpatilor Orientali si sunt reprezentate de Muntii Rodnei, Muntii Tibles (vf. Tibles - 1839 m), Muntii Bargau (vf. Heniu Mare - 1611 m) si Muntii Calimani (vf. Vulturu - 1501 m).

Clima este temperat continentala moderata cu valori medii anuale ale temperaturii aerului variind de la 0 grade in zona montana la 9 grade in zonele deluroase. Precipitatiile sunt neuniform repartizate cu valori mai mare pe versantele vestice si cu scaderea lor dinspre vest spre est. Vanturile dominante sunt cele vestice.

Hidrografia este tributara bazinului Somesului Mare, acesta avand ca principali afluenti in aceasta zona raurile Sieu si Salauta. Un numar restrans de rauri cum ar fi Lala, Dornisoara, Putreda sunt colectate de Bistrita Aurie iar o altele de Mures (Lutu, Parau de Campie, Lechinta).

 


Info utile

Harta interactiva a judetului Bistrita-Nasaud

 

Comentarii pentru Bistrita-Nasaud


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii