Loading
Stema judetului Buzau

Judeţul Buzau

Pozitia judetului Buzau in Romania
Buzau


Judetul Buzau este situat in partea central-sud-estica a Romaniei, in sudul Carpatilor Curburii si in nordul Campiei Romane pe cursul superior si mijlociu al raului Buzau. Este limitat de judetele: Brasov, Covasna (nord), Prahova (vest), Ialomita (sud), Braila (est), Vrancea (nord-vest). Intre aceste limite are o suprafata de 6103 kmp (2,5% din teritoriul Romaniei) si o populatie de 505000 locuitori.

Principalele orase: Buzau (resedinta de judet), Nehoiu, Pogoanele, Ramnicu Sarat.

Relieful se dispune pe toate cele trei trepte (munte, deal, campie) cu altitudini ce scad dinspre nord spre sud. In partea nordica a judetului se intind Muntii Penteleu (vf. Penteleu - 1772 m), Siriu, Podu Calului dupa care urmeaza dealurile subcarpatice apartinand de Subcarpatii de Curbura (Ciolanu-Magura, Istrita). Cea mai joasa treapta este reprezentata de Campia Buzaului, Campia Titu-Gherghita, Campia piemontana a Ramnicului.

Clima este temperat continentala moderata cu unele influente estice si este etajata pe trepte de relief. Verile sunt calduroase iar iernile geroase si este prezent crivatul in perioada rece a anului.

Hidrografia este reprezentata de raul Buzaul cu afluentii sai: Siriu, Nehoiu, Basca Mare, Basca Mica, Basca Chiojdului, Bisoca, Slanic, Niscov si Ramnic. Dintre lacuri merita mentionat Lacul Vulturilor care este un lac aparte avand o origine periglaciara, alte lacuri importante: Policiori, Odaile precum si Lacul Talharilor (baraj natural), Meledic (carstosalin). Dintre lacurile antropice cel mai important este Lacul Siriu pe cursul superior al raului Buzau amenajat in scopuri hidroenergetice si de irigatie.

Comentarii pentru Buzau


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii