Loading
Stema judetului Constanta

Judeţul Constanta

Pozitia judetului Constanta in Romania
Constanta


Judetul Constanta situat in extremitatea sud-estica a Romaniei, in partea sudica a Dobrogei fiind limitat de judetele Braila, Tulcea (nord), Ialomita, Calarasi (vest) respectiv de Marea Neagra in est si de granita cu Bulgaria la sud. Intre aceste limite are o suprafata de 7071 kmp (2,97% din teritoriul tarii) si o populatie de 747000 locuitori.

Orase importante: Constanta (resedinta de judet), Basarabi, Cernavoda, Eforie, Harsova, Mangalia, Navodari, Negru Voda, Ovidiu, Techirghiol.

Relieful este dominat de Podisul Dobrogei de Sud (Podisul Oltinei, Podisul Carasu, Podisul Cobadin) si Podisul Dobrogei centrale (Podisul Casimcei). Cel dintai este acoperit de depozite de loess pe un fundament de roci calcaroase, gresii si sisturi verzi. Podisul Casimcei este calcaros cu prezenta a numerosi martori de eroziune, pesteri, doline, polii si lapiezuri.

Clima este temperat continental moderata cu veri foarte calde si ierni mai blande. Precipitatiile sunt scazute cantitativ si uniform repartizate iar vanturile sunt puternice si bat mai ales din nord-est si sunt prezente si brizele.

Hidrografia este compusa din rauri scurte care uneori in anotimpul cald seaca, densitatea retelei hidrogafice avand valori foarte scazute. Cele mai importante rauri din judet sunt: Carasu, Casimcea, Topolog. Lacurile sunt reprezentate de limane fluviale (Bugeac, Marleanu, Vederoasa, Oltina), limane fluvio-maritime (Corbu, Tasaul, Techirghiol, Tatlageac, Agigea, Mangalia), lagune marine (Sinoie, Siutghiol). Un aspect aparte al hidrografiei judetului este reprezentat de canalul Dunare-Mare Neagra lung de 64 km.

Comentarii pentru Constanta


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ursu Claudiu
7 decembrie 2016, 16:44
COMUNA 23 AUGUST NU E TRECUTA ARE LACUL TATLAGEAC SI MULTE LOCATII FRUMOASE

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii