Loading
Stema judetului Dambovita

Judeţul Dambovita

Pozitia judetului Dambovita in Romania
Dambovita


Judetul Dambovita este situat in partea central-sudica a Romaniei in bazinele raurilor Dambovita si Ialomita. Este limitat de judetele: Prahova (est), Ilfov, Teleorman (sud), Arges (vest), Brasov (nord). Intre aceste limite are o suprafata de 4054 kmp (1,7% din teritoriul Romaniei) si o populatie de 552000 locuitori.

Principalele orase: Targoviste (resedinta de judet), Fieni, Gaesti, Moreni, Pucioasa, Titu.

Relieful este desfasurat pe toate cele trei trepte cu o scadere a altitudinilor dinspre nord spre sud. Astfel in nordul judetului se situeaza Muntii Bucegi (vf. Omu - 2505 m), Muntii Leaota (vf. Leaota - 2133 m). Mai la sud treapta urmatoare este reprezentata de dealuri subcarpatice si Piemontul Candesti parte componenta a Piemontului Getic. In partea sudica a judetului forma dominanta de relief o reprezinta campiile apartinand de Campia Romana (Campia Titu, Campia Pitestilor, Campia Targovistei, Campia Gavanu-Burdea, Campia Cricovului si Campia Vlasiei)

Clima este temperat continental moderata cu o etajare evidenta cu ierni aspre si lungi in zonele de munte si veri deosebit de calde in sudul judetului. Precipitatiile sunt de asemenea neuniforme variind intre 500 mm in zona de campia si 1200 mm in zonele montane. Vanturile dominante bat din nord-vest sau nord-est.

Hidrografia este reprezentata de Dambovita, Ialomita, Arges, Crevedia, Ilfov, Sabar, Cobia, Neajlov, Glavacioc. Lacurile sunt artificiale in marea lor majoritate: Scropoasa, Dobresti, Moroeni, Pucioasa - folosite pentru scopuri hidroenergetice; Bungetu, Baleni, Gherghesti - folosite pentru irigatii si piscicultura.


Comentarii pentru Dambovita


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii