Loading
Stema judetului Dolj

Judeţul Dolj

Pozitia judetului Dolj in Romania
Dolj


Judetul Dolj este situat in partea de sud-vest a Romaniei, in Campia Romana. Este delimitat de judetele: Olt (est), Valcea, Gorj (nord), Mehedinti (vest) respectiv de granita cu Bulgaria in sud. Intre aceste limite are o suprafata de 7414 kmp (3,1% din teritoriul tarii) si o populatie de 750000 locuitori.

Principalele orase: Craiova (resedinta de judet), Bailesti, Calafat, Filiasi, Segarcea.

Relieful este reprezentat mai ales de campii care apartin Campiei Romane si sunt cunoscute in aceasta zona sub denumirea de Campia Olteniei. Subunitatile cele mai importante ar fi Campia Romanati, Campia Desnatui, Campia Blahnitei. In nordul judetului sunt prezente prelungiri ale Podisului Getic (Piemontul Balacitei si Dealurile Amaradiei) iar in sudul extrem Lunca Dunarii.

Clima este temperat continentala moderata cu veri deosebit de calduroase si cu ierni blande. Temperatura medie anuala este de 11 grade Celsius in sudul judetului iar numarul zilelor fara inghet depaseste 225 de zile pe an. Vanturile dominante sunt cele din sud-est si din vest.

Hidrografia este tributara Dunarii cel mai important afluent al sau in aceasta zona fiind Jiul cu afluentii sai (Motru, Gilort, Amaradia). Lacurile sunt fie lacuri naturale din Lunca Dunarii (Bistret, Calugareni, Rast, Maglavit) fie lacuri antropice (Vartop, Cornu, Caraula, Fantanele).

Comentarii pentru Dolj


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


ALEXANDRU
30 iulie 2010, 07:08
Cind se va avea in vedere nodernizarea rutei RAcARi - BRALOSTITA - SCAESTI - MIHAITA - BREASTA - CRAIOVA ,aceasta constituind o varianta a DE 70 - pw de o parte , iar pe de alta parte va constitui o importanta cale de acces la centura de sud a orasului Craiova?

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii