Loading
Stema judetului Hunedoara

Judeţul Hunedoara

Pozitia judetului Hunedoara in Romania
Hunedoara


Judetul Hunedoara este situat in partea central-vestica a Romaniei, pe cursul mijlociu al Muresului. Teritoriul judetului se suprapune peste doua mari unitati montane si anume Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali.

Este delimitat de judetele: Gorj (sud), Caras-Severin, Timis (vest), Arad (nord-vest), Alba (nord est), Valcea (sud-est). In aceste limite suprafata judetului este de 7063 kmp (respectiv 2.95% din teritoriul tarii) iar populatia este de aproximativ 543000 locuitori.

Orasele din judet: Deva (resedinta de judet cu 76000 locuitori), Aninoasa, Brad, Calan, Hateg, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Simeria, Uricani, Vulcan

Relieful este preponderent muntos si in general accidentat. Unitatile montane fac parte fie din Carpatii Meridionali (Retezat, Godeanu, Tarcu, Valcan, Parang) fie din Carpatii Occidentali (Gaina, Sebes, Metaliferi, Poiana Rusca). Sunt prezente si depresiunile cea mai mare fiind depresiunea Petrosani (inalta si cu deluroasa) urmata de Hateg, Brad. In munti sunt prezente cele trei suprafete de eroziune: Borascu (1800-2000 m), Rau-Ses (1400-1600 m) si Gornovita (800-1200 m).

Clima este temperat continentala cu vanturi predominant din directie nord-vest si vest. Precipitatiile sunt neuniform repartizate cu valori mai mari in vest si in zona montana inalta.

Hidrografia este reprezentata de Mures si afluentii sai precum si de Jiu, Crisul Alb. In ceea ce priveste lacurile - acestea abunda mai ales in zona montana inalta (lacuri glaciare): Zanoaga, Peleaga, Galcescu, Iezerul Mare, Iezerul Mic, Bucura, Taul Negru, Slavei, Mandra, Rosiile.
Principalul lac antropic este Gura Apelor pe cursul superior al Raului Mare precum si lacul Cincis pe cursul mijlociu al raului Cerna.

Comentarii pentru Hunedoara


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii