Loading
Stema judetului Iasi

Judeţul Iasi

Pozitia judetului Iasi in Romania
Iasi


Judetul Iasi este situat in partea nord-estica a Romaniei, in Podisul Moldovei, in bazinul raului Prut si al raului Siret. Este limitat de judetele: Botosani (nord), Suceava (nord-vest), Neamt (sud-vest), Vaslui (sud) respectiv de raul Prut si granita cu Republica Moldova in est.

Intre aceste limite are o suprafata de 5476 kmp (2,3% din teritoriul Romaniei) si 840000 locuitori.

Principalele orase sunt: Iasi (resedinta de judet), Harlau, Pascani, Targu Frumos

Relieful este format din subunitatile Podisului Moldovei cu aspectul unui podis inalt si fragmentat alcatuit din platouri si dealuri usor inclinate cu inaltimi de 250-500 m. Subunitatile importante sunt Podisul Sucevei cu altitudinile cele mai mari (Dealul Mare - 593 m), situata in vestul judetului; Podisul Central Moldovenesc (Dealul Tansa - 466 m); Campia Moldovei - situata in arealul central estic , delimitata de Coasta Iasilor la sud; Campia Jijiei Inferioare - fragmentata de rauri.

Clima este temperat contintentala cu influente estice si un pronuntat caracter de continentalism (amplitudini termice mari). Iernile sunt deosebit de reci si sunt frecvente viscolele, verile sunt calduroase si precipitatii reduse. Valorile temperaturii medii anuale oscileaza intre 8 si 9,6 grade Celsius.

Reteaua hidrografica este dominata de Prut si Siret cu afluentii lor. Pe un sector restrans  raul Moldova trece prin judet. Un alt rau important este Jijia cu afluentii sai: Bahlui, Miletin, Barlad. Judetul Iasi dispune de un mare numar de lacuri artficiale (iazuri si helesteie) construite de-a lungul raurilor in serie. Datorita numarului mare le mentionam doar pe cele mai importante: Gurguiata, Cucuteni, Aroneanu, Podu Iloaiei, Tansa, Larga-Jijia.

Comentarii pentru Iasi


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


calin (catre baile Nicolina Iasi)
26 martie 2010, 18:37
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii