Loading
Stema judetului Maramures

Judeţul Maramures

Pozitia judetului Maramures in Romania
Maramures


Judetul Maramures este situat in nordul Romaniei la granita cu Ucraina fiind suprapus grupei nordice a Carpatilor Orientali si Depresiunii Maramures. Este limitat de judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Salaj (sud), Suceava (est), Satu Mare (vest) respectiv de granita cu Ucraina in nord. Intre aceste limite are o suprafata de 6304 kmp (2,64% din teritoriul Romaniei) si 532000 locuitori.

Principalele orase din judetul Maramures sunt: Baia Mare (resedinta de judet), Baia Sprie, Borsa, Cavnic, Seini, Sighetul Marmatiei, Targu Lapus, Viseu de Sus

Relieful este predominant muntos reprezentat de lantul vulcanic al grupei nordice al Carpatilor Orientali si anume muntii Oas, Gutai si Tibles (Vf. Tibles - 1839 m) si lantul cristalin format din Muntii Maramuresului (Vf. Farcau - 1957 m, Vf. Toroiaga - 1930 m) si Muntii Rodnei (Vf. Pietrosu Mare - 2303 m, Vf. Ineu - 2279 m). Aceste doua lanturi muntoase (cel vulcanic si cel cristalin) inconjoara marea depresiune a Maramuresului. Pe teritoriul judetului Maramures mai sunt prezente si o serie de dealuri si podisuri (Dealurile Codrului, Dealurile Chioarului) ce apartin fie de Subcarpatii Transilvaneni fie de Podisul Transilvaniei.

Clima este temperat continental moderata cu veri racoroase si ierni deosebit de reci cu o evidenta diferentiere pe unitati de relief si altitudine. Valorile medii ale temperaturii medii anuale variaza in functie de altitudine intre 8-9 grade in depresiuni si 0 grade in zona montana inalta. Vanturile dominante sunt cele din vest si sud-vest.

Hidrografia este reprezentata de rauri ce se varsa in Tisa: Viseu (cu Cisla, Vaser, Ruscova), Iza (cu Mara. Ieud, Botiza), Somesul in sud, cu afluentii: Lapus, Barsau. Lacurile sunt de mai multe categorii si anume: artificiale (Firiza), glaciare (Iezerele Buhaescu, Taul Pietrosu, Negoiescu), lacuri sarate in foste ocne de sare (Ocna Sugatag, Costiui), lac format prin prabusirea unei galerii de mina (Lacul Albastru). Sunt prezente si o serie de izvoare minerale la Borsa si Botiza.

Comentarii pentru Maramures


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


grad vasile
31 mai 2009, 16:13
MARAMURES TARA VECHE CU OAMENI FARA PERECHE.ACEST TINUT AL DACILOR LIBERI MERITA SA IL VIZITATI.VA ASTEPTAM CU DRAG...IN MARAMURESUL ISTORIC.
vasile grad
3 noiembrie 2009, 14:49
portile maramuresenilor va asteapta deschise cu drag...www.valea-izei.ro

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii