Loading
Stema judetului Mehedinti

Judeţul Mehedinti

Pozitia judetului Mehedinti in Romania
Mehedinti


Judetul Mehedinti este situat in sud-vestul Romaniei la granita cu Serbia si Bulgaria, fiind marginita la sud de Dunare. In Romania este limitat de judetele Caras-Severin (vest), Gorj (nord-est), Dolj (sud-est). Intre aceste limite are o suprafata de 4933 kmp (2,07% din teritoriul Romaniei) si 325000 locuitori.

Principalele orase: Drobeta Turnu Severin (resedinta de judet), Baia de Arama, Orsova, Strehaia, Vanju Mare.

Relieful este dispus pe trei trepte majore. Cea montana in vest si nord-vest delimitata de Cerna si malul Dunarii (Muntii MehedintiVf lui Stan de 1466 m,  in sud-est Muntii Almaj).
Treapta medie este reprezentata de Podisul Mehedinti, Podisul Getic, Dealurile Motrului si Campia Inalta a Balacitei. In sud-est se intinde cea mai joasa treapta - cea a Campiei Olteniei (Campia Blahnitei, cu altitudini intre 200-400m) si Lunca Dunarii. Printre particularitatile reliefului din judetului Mehedinti trebuie mentionat si defileul Dunarii de la Cazane, deosebit de frumos si salbatic.

Clima judetului Mehedinti este temperat continentala cu influente mediteraneene accentuate caracterizate de veri calduroase, ierni blande dar cu precipitatii si cu o circulatie generala a maselor de aer din directia vest, sud-vest.

Hidrografia este reprezentata de Dunare (un sector de 194 km delimiteaza la sud judetul) si afluentii acestuia: Cerna, Blahnita, Drancea, Topolnita precum si Motrul (cu Cosustea, Husnita) - afluent al Jiului.

Comentarii pentru Mehedinti


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii