Loading
Stema judetului Neamt

Judeţul Neamt

Pozitia judetului Neamt in Romania
Neamt


Judetul Neamt este situat in nord-estul Romaniei in bazinul raului Bistrita. Este limitat de judetele: Iasi, Vaslui (est), Bacau (sud), Harghita (vest), Suceava (nord-vest). Intre aceste limite are o suprafata de 5896 kmp (2,47% din teritoriul Romaniei) respectiv un numar de 588000 locuitori.

Principalele orase: Piatra Neamt (resedinta de judet), Bicaz, Roman, Targu Neamt.

Relieful este variat, compunandu se din unitati montane si dealuri subcarpatice precum si o serie de depresiuni si culoare de vale. Unitatile montane apartin grupei centrale a Carpatilor Orientali, principalele subunitati de pe teritoriul judetului fiind Muntii Stanisoara (Vf. Bivolu - 1530 m), Muntii Bistritei (Vf. Budacu - 1859 m, Vf. Grinties - 1758 m), Masivul Ceahlau (Vf. Ocolasu Mare - 1907 m), Muntii Tarcau (Vf. Glodu - 1439 m), Muntii Gosmanu (Vf. Murgoci - 1293 m). Urmeaza spre est o serie de depresiuni (Neamt, Cracau-Bistrita, Tazlau) si dealuri subcarpatice apartinand Subcarpatilor Moldovei (Plesu, Corni, Runcu). Sunt prezente si culoarele Moldovei si Siretului.

Clima este temperat continental moderata cu influente estice fiind diferentiata pe trepte altitudinale. Temperatura medie anuala variaza de la 2 grade Celsius in partea superioara a muntilor pana la 9 grade Celsius in zonele joase. Vanturile dominante sunt cele vestice si nord-vestice.

Hidrografia este tributara Siretului prin colectorul principal din aceasta zona - Bistrita (cu Bistricioara, Bicaz, Tarcau, Cracau). Alt rau important din judet este Moldova cu afluentii sai (Sarata, Ozana, Umbrari, Toplita). Lacurile de pe teritoriul judetului sunt artificiale si se folosesc pentru producerea de energie electrica si pentru piscicultura (Izvoru Muntelui, Pangarati, Batca Doamnei).

 

Comentarii pentru Neamt


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii