Loading
Stema judetului Prahova

Judeţul Prahova

Pozitia judetului Prahova in Romania
Prahova


Judetul Prahova este situat in partea central-sudica a Romaniei, in nordul Munteniei, pe cursul raurilor Prahova si Teleajen. Este delimitat de judetele: Ilfov, Ialomita (sud), Dambovita (vest), Brasov (nord), Buzau (est). Intre aceste limite are o suprafata de 4716 kmp (1,98% din teritoriul Romaniei) si o populatie de 86000 locuitori. Densitatea populatiei in judetul Prahova atinge cele mai mari valori din tara.

Principalele orase: Ploiesti (resedinta de judet), Azuga, Baicoi, Boldesti Scaeni, Breaza, Campina, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slanic, Urlati, Valenii de Munte.

Relieful se dispune pe 3 trepte cu o desfasurare nord-vest -  sud-est cu o descrestere a altitudinilor dinspre nord spre sud. In nord se regasesc Muntii Bucegi (Vf. Omu de 2505 m, Vf Jepii - 2195 m, Piatra Arsa - 2075 m) cu o gama variata de obiective turistice spectaculoase precum Babele sau Sfinxul. De asemenea Muntii Ciucas cu Vf. Ciucas de 1954 m apartin tot de judetul Prahova dupa care urmeaza un sir de depresiuni si dealuri ce apartin Subcarpatilor Curburii urmate de intinse campii (Campia Piemontana a Ploiestiului).

Climatul este temperat continental moderat cu unele influente estice ce provoaca viscol in anotimpul rece. Climatul este diferentiat pe trepte de relief cu medii anuale ale temperaturii aerului situate intre 2 grade Celsius pe crestele muntilor si 10 grade Celsius in zonele de campie. Precipitatiile scad dinspre nord spre sud si dinspre vest spre est cu valori intre 1300 mm si 540 mm anual. Vanturile dominante sunt cele de vest in sezonul rece fiind prezent viscolul.

Hidrografia este tributara in mare parte raului Prahova care la randul lui este afluent al   Ialomitei , cu afluentii Doftana, Teleajen, Cricov. Lacurile naturale sunt fie limane fluviatile (Balta Doamnei, Saracineanca, Fulga) fie lacuri din zona subcarpatica (Vitioara, Slanic). In ceea ce priveste lacurile artificiale, este demn de mentionat lacul Paltinu construit pe raul Doftana.

Comentarii pentru Prahova


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


georgica
2 septembrie 2009, 20:25
ploiesti este un oras foarte frumos dar este pacat ca oamenii care sunt platiti sa-l faca mai frumos cheltuiesc banii pentru interesele propii si orasul in loc sa infloreasca se adanceste in gunoaie.
Taz
18 aprilie 2010, 09:28
este ok acest municipiu . . imi place f mult . . . mai putin strazile rudului si vasile lupu :) stiti voi ..
Maya
9 iunie 2010, 09:51
Manastirea Jercalai si Conacul Bellu de ce nu sunt trecute?
Andreea sa stti sau Deea
29 februarie 2012, 13:45
dragi fete si baieti au votez ca parcum Herastrau sa fie cel mai frumos parc vazut vrodata acolo este:
In Parcul Herastrau te bucuri de
- Aparate de fitness- Bazin plante acvatice- Biblioteca- Cinematograf- Expozitie pictura- Gradina japoneza- Inchirieri biciclete- Lac- Mese de Ping-Pong- Mese de sah- Mese de table- Minigolf- Muzee- Muzeul Satului- Oraselul copiilor- Panou pentru grafitti- Pasari salbatice- Patinoar- Piscina- Pista de biciclete- Pista de Karting- Plimbari cu barca- Plimbari cu hidrobuzul- Plimbari cu trenuletul- Restaurante- Spatii amenajate pentru caini- Spatii amenajate pentru copii- Teatru de papusi- Teatru de vara- Terase- Teren de golf- Teren de minigolf- Terenuri de basket- Terenuri de fotbal- Terenuri de tenis- Umbrar pentru lectura- WiFi- Zona de skating
daniel
16 ianuarie 2017, 21:02
Salina Slanic sau lacul de acumulare Maneciu casa memoriala Nicolae Iorga in Valenii de Munte unde sunt ?
ady giuscanu
9 ianuarie 2019, 21:10
ploiestiul e un oras frumos , pacat ce e condus de hoti, cand zici Ploiesti zici prahova, zici fc petrolul....!

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii