Loading
Stema judetului Teleorman

Judeţul Teleorman

Pozitia judetului Teleorman in Romania
Teleorman


Judetul Teleorman este situat in partea de sud a Romaniei, in centrul Campiei Romane. Este delimitat de judetele: Arges, Dambovita (nord), Olt (vest), Giurgiu (est), respectiv granita cu Bulgaria si Dunarea in sud. Intre aceste limite are o suprafata de 5790 kmp (2,42% din teritoriul Romaniei) si 455000 locuitori.

Principalele orase din judetul Teleorman sunt: Alexandria (resedinta de judet), Rosiorii de Vede, Turnu Magurele, Videle, Zimnicea.

Relieful este integral de campie si apartine Campiei Romane. Pe teritoriul judetului Teleorman sunt prezente urmatoarele subunitati ale Campiei Romane: Campia Burnazului , Campia Calmatuiului (intre Olt si Vedea), Campia Gavanu-Burdea si Campia Boian. In sud este prezenta Lunca Dunarii care a fost in mare parte indiguita si desecata.

Clima este temperat continentala cu veri deosebit de calde si ierni mai blande, cu amplitudini termice mari si precipitatii neuniforme si in cantitati reduse. Vanturile dominante sunt cele din vest si est.

Hidrografia este tributara Dunarii care colecteaza apele prin afluentii sai de ordinul I: Teleorman, Vedea, Calmatui, Olt. Lacurile sunt in general artificiale (iazuri) dar exista si lacuri de lunca in lunca raurilor mari (Radulea, Fistoveanca, Suhaia).

Comentarii pentru Teleorman


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii