Loading
Stema judetului Vaslui

Judeţul Vaslui

Pozitia judetului Vaslui in Romania
Vaslui


Judetul Vaslui este situat in estul Romaniei la granita cu Republica Moldova pe cursul mijlociul al raului Barlad. Este limitat de judetele Iasi (nord), Neamt, Bacau, Vrancea (nord), Galati (sud) respectiv de raul Prut si granita cu Republica Moldova in est. Intre aceste limite are o suprafata de 5318 kmp (2,22 % din teritoriul Romaniei) si 466000 locuitori.

Principalele orase sunt: Vaslui (resedinta de judet), Barlad, Husi, Negresti.

Relieful este dominat de unitati de deal si podis, fiind puternic fragmentat si inclinat de la nord la sud. Principalele unitati sunt subunitatile Podisul Barladului si anume Podisul Central Moldovenesc, Colinele Tutovei, Dealurile Falciului - acestea avand altitudini ce nu depasesc 500 m. 

Clima este temperat continentala cu influente estice, fiind caracterizata prin amplitudini termice mari si de precipitatii neuniforme, temperatura medie anuala situandu se in jurul valorii de 9 grade Celsius iar directia dominanta a vantului este din nord si sud.

Hidrografia este caracterizata de o densitate medie raurile fiind colectate de Barlad (Crasna, Vaslui, Jeravat, Tutova, Racova) si Prut (Elanul). Lacurile sunt preponderent artificiale construite pentru irigatie si piscicultura, cele mai importante sunt: Cazanesti, Durduc, Solesti, Puscasi, Manjesti.

Comentarii pentru Vaslui


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


LAURENTIU.
1 februarie 2011, 16:36
este foarte frumos.

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii