Loading
Stema Alba Iulia

Alba Iulia

In stiri si pe blog

Pe forum

Alba Iulia este resedinta judetului Alba, si este situata in partea central vestica a tarii, pe cursul mijlociu al Muresului la o altitudine de 232 m, la varsarea Ampoiului in Mures fiind flancata la vest de dealurile Aiudului (200-250 m).

Urmele de locuire in aceasta zona dateaza din perioada neoliticului, culturile Vinca-Turdas, Petresti, Cotofeni. In timpul romanilor asezarea este cunoscuta sub numele de Apulum si aici isi avea resedinta Legiunea XIII Gemina. Alba Iulia este mentionata documentar prima data in 1097 iar mai tarziu in 1177. Cetatea cunoscuta sub numele de Alba Carolina devine oras in secolul al XIII-lea si a jucat un rol important in istoria Transilvaniei intre 1541-1690 fiind resedinta principatului iar la 1 Noiembrie 1599 Mihai Viteazul unifica pentru prima oara aici Ardealul si Tara Romaneasca. Cetatea a fost in mai multe randuri distrusa de tatari si turci ultima reconstructie majora datand din 1714-1733. In anul 1785 este locul in care sunt trasi pe roata Horia si Closca, liderii revoltei motilor din Apuseni. Tot aici a fost atarnat pe una din portile cetatii o parte din corpul lui Gheorghe Doja ca avertisment pentru cei care ar fi vrut sa ii urmeze exemplul.

Un alt eveniment important pentru Romania ce a avut loc aici a fost Adunarea Nationala de la 1 Decembrie 1918 cand aici a fost proclamata unirea Ardealului cu Romania.

Cum ajungeti in Alba Iulia

Cu autoturismul

Prin DN1 de la Sibiu sau de la Cluj Napoca 

Cu trenul

Prin gara Alba Iulia aflata pe linia Teiuș - Simeria 

Cu avionul 

Prin aeroporturile din Sibiu, Targu Mures si Cluj Napoca iar de acolo cu mijloace auto. 
ref: 5

Comentarii pentru Alba Iulia


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Vladimir Roșca
22 mai 2011, 12:25
Am fost aici în mai 1945 la vîrsta de 17 ani și mi-au rămas amintiri de neuitat.

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă