Loading

Blaj

Municipiul Blaj se afla in judetul Alba, in Podisul Tarnavelor, la confluenta celor doua Tarnave (Tarnava Mare si Tarnava Mica), la o altitudine de 260 m. Declarat municipiu in anul 1993, Blaj are in prezent aproximativ 21300 locuitori si are in subordine 8 localitati (6 localitati componente si 2 sate apartinatorare).

Urmele de locuire descoperite pe teritoriul orașului indica prezenta omului in acest areal inca din Epoca Fierului (Hallstatt), cu elemente ce apartin culturii Ciumbrud. Prima mentionare documentara a orasului dateaza din 1271 sub numele de Terra sau Villa Herbordi. Ulterior in anul 1313 numele sub care apare este de Terra Blasii filii Herbordi.

Localitatea se dezvolta in evul mediu primind dreptul de a tine targuri saptamanale in anul 1617 iar in 1737 un alt eveniment important are loc in istoria Blajului si anume mutarea resedintei episcopiei greco-catolice de la Fagaras la Blaj.

Insa cel mai important eveniment care marcheaza istoria orasului este Marea Adunare Nationala de Blaj la care sunt prezentate revendicarile romanilor din Transilvania.

 

 

Cum ajungeti in Blaj

Cu masina

Prin DN14B de la Teius (nod cu DN1) sau Medias.

Cu trenul

Prin gara Blaj aflata pe linia magistrala 3 (Bucuresti - Brasov - Satu Mare)

Cu avionul

Prin aeroporturile din Targu Mures, Cluj Napoca sau Sibiu si de acolo cu mijloace auto.

 

Info utile

Declarat municipiu in 1993 prin legea nr.24/15.05.1993 

 
ref: 412

Comentarii pentru Blaj


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă