Loading
Stema Ocna Mureș

Ocna Mureș

Statiune balneoclimaterica de interes local cu functionare permanenta Ocna Mures se afla in judetul Alba, la 258 m altitudine, pe stanga Muresului, la contactul cu Podisul Tarnavelor. A fost declarat oras in 1956 iar in prezent are aproximativ 15400 locuitori si 5 localitati in subordine administrativa.

Urmele de locuire descoperite pe teritoriul orasului indica prezenta oamenilor in arealul orasului inca din epoca bronzului (Cultura Wietenberg). Aici au fost descoperite numeroase obiecte de tezaur, statuia zeitei Hecate si un relief cu Lupa Capitolina. Se pare ca in perioada daco-romana localitatea a purtat numele de Salinae.

Prima mentionare documentara dateaza din 1203 sub numele de Uioara insa orasul nu se dezvolta decat de la sfarsitul secolului 16 cand se incepe exploatarea organizata a sarii.

Statiunea Ocna Mures dispune de un climat continental moderat, cu o temperatura medie anuala de 9 grade Celsius, cu veri calde (medie de 20 de grade in iulie) si cu ierni reci (-4 grade in ianuarie). Dintre factorii naturali de cura trebuie mentionate si apele minerale clorurate si sodice din lacurile existente in locul vechilor saline. Aceste ape au o concentratie deosebit de mare 266 grame/litru si sunt utilizate in tratarea unor afectiuni precum cele reumatismale abarticulare si degenerative (periartrite, tendinoze, artroze, poliartroze), neurologice periferice (sechele dupa poliomielita, pareze), ginecologice (metroanexita cronica, cervicita cronica, insuficienta ovariana), posttraumatismale (stari dupa entorse, luxatii, fracturi).

Dintre instalatiile de tratament de aici trebuie amintite solariul cu amenajari pentru aeroterapie si helioterapie, instalatiile pentru electroterapie, instalatiile pentru bai calde, instalatiile cu apa minerala sarata, concentrata.

Cum ajungeti in Ocna Mures

Cu masina

Prin DN1 de la Alba Iulia sau Cluj Napoca cu abatere in localitatea Unirea

Cu trenul

Gara Razboieni pe linia magistrala 3 (Bucuresti - Brasov - Satu Mare) si de acolo cu mijloace auto pana in statiune.

Cu avionul

Prin aeroportul din Cluj Napoca sau cel de la Targu Mures si de acolo cu mijloace auto pana in statiune.
ref: 425

Comentarii pentru Ocna Mureș


Afisez rezultatele 0-5 dintr-un total de 5
  • 1


nimeni
3 ianuarie 2008
nu e cine stie ce de orasul acela. se putea mai bine. sa speram in mai bine. dar pana atunci tot un sat amarat ramane
docea ligiu
13 iunie 2009, 13:16
sincer ocna mures e un oras micutz dar e frumos prin oamenii lu plini de viata si entuziasm.iubesc ocna mures e orasul unde m-am nascut si am crescut.
calin
26 martie 2010, 07:46
Stimati colegi,ce s-a mai ales din minunata baza de tratament, unica in tara, stil Secession? Dar cu piscina cu apa sarata de langa ea?Mina de sare e tot inundata? Fabrica de soda mai functioneaza,mai sponsorizeaza ea, baile?

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin
M.E.
29 septembrie 2010, 13:40
Din pacate acest oras a fost distrus...
Cladirea bailor sarate s-a demolat,strandul
au inceput sa-l renoveze,acum este in paragina..."statiune balneoclimaterica"-??!!- a fost acum 100 ani,si sa fie imaginea orasului si mai frumoasa s-a inchis cea mai mare fabrica din oras :GHCL
UPSOM - SODA cum spunem noi localnicii.Suntem in .......ghiciti dvs.
Emilia
7 august 2011, 20:33
Cine stie, spuneti-mi va rog ,caracteristicle fizice ale tiganilor din ardeleni.Cum se recunosc la prima vedere?!
Multumessc

Afisez rezultatele 0-5 dintr-un total de 5
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă