Loading

Roșia Montană

Comuna Roșia Montană este situată județul Alba, la poalele nord-vestice ale Munților Metaliferi, la o altitudine de 700-800, pe cursul râului Roșia.

Comuna Roșia Montană are aproximativ 4100 locuitori și este formată din 16 sate: Roșia Montană (reședință de comună), Bălmoșești, Blidești, Bunta, Cărpiniș, Coasta Henții, Corna, Curături, Dăroaia, Gârda-Bărbulești, Gura Roșiei, Iacobești, Ignățești, Șoal, Țarina și Vârtop.

Istoric

Localitatea Roșia Montană este cunoscută incă din perioada daco-romană sub numele de Alburnus Maior după cum atestă o tablă cerată ce datează din 6 februarie, anul 131. Se pare că așezarea a fost întemeiată în timpul domniei lui Traian și a fost populată cu mineri iliri aduși din Dalmația fiind la acel moment cel mai important centru de extracție a aurului de pe teritoriul Daciei. 

Info utile

  • Numele râului Roșia care străbate localitatea și de la care îi provine și numele localității - Roșia, se datorează culorii roșiatice a apei, acest lucru fiind un rezultat al conținutului ridicat de minerale, în special fier
ref: 427

Comentarii pentru Roșia Montană


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă