Loading
Stema Sebeș

Sebeș

Municipiul Sebeș se afla in judetul Alba, pe cursul raului Sebes, la 250 metrii altitudine, in vestul Podisului Secaselor, la 15 km de Alba Iulia. Localitatea declarata municipiu in anul 2000 are in prezent 29600 locuitori si 3 localitati in subordine.

Urmele de locuire de pe teritoriul localitatii indica prezenta omului in acest areal inca din Neolitic (Cultura Cotofeni) insa prima mentionare documentara dateaza din anul 1245 sub numele de Malembach iar ulterior sub numele de Sebus (mentionat ca oras in 1341). Orasul urmeaza modelul de dezvoltare a centrelor mestesugaresti din Transilvania cu existenta a 19 bresle de mestesugari si cu un important rol in comertul dintre Transilvania si Tara Romaneasca.

Este printre primele orase din Transilvania care construieste ziduri de aparare fortificate iar ulterior este infiintat si un gimnaziu si o tipografie. Apogeul dezvoltarii il atinge in secolul 18 cand este sediu al Dietei si al Principilor Transilvaniei.

In prezent municipiul Sebes este o localitate infloritoare cu un centru vechi deosebit de frumos si cu obiective turistice de prim rang precum Rapa Rosie aflata la 3 km de localitate sau biserica evanghelica din centru.

 

Cum ajungeti in Sebes

Cu masina

Prin DN1 de la Sibiu, Alba Iulia sau prin DN7 de la Deva

Cu trenul

Prin gara Sebes de pe linia Vintu de Jos - Sibiu

Cu avionul

Prin aeroporturile din Sibiu sau Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto

 


Info utile

Declarat municipiu prin legea nr.201/13.11.2000

 
ref: 431

Comentarii pentru Sebeș


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Andrei
6 septembrie 2007
Ce poze pune-ti bah? Ala e parcul central? Sau nu stiti care e centrul in Sebes...va spun eu... centrul este la Belvedere!!!
calin
26 martie 2010, 08:09
Stimati colegi,am auzit ca pe drumul ce duce de la Sebes la Daia Romana exista o sursa importanta de apa sarata...este adevarat? Ar putea rasari acolo o statiune balneara?

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renastreea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor.Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona? –
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),,
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propouneri
V-as fi foarte recunoascator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare), Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) sa afirme ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă