Loading
Stema Sebeș

Sebeș

Municipiul Sebeș se afla in judetul Alba, pe cursul raului Sebes, la 250 metrii altitudine, in vestul Podisului Secaselor, la 15 km de Alba Iulia. Localitatea declarata municipiu in anul 2000 are in prezent 29600 locuitori si 3 localitati in subordine.

Urmele de locuire de pe teritoriul localitatii indica prezenta omului in acest areal inca din Neolitic (Cultura Cotofeni) insa prima mentionare documentara dateaza din anul 1245 sub numele de Malembach iar ulterior sub numele de Sebus (mentionat ca oras in 1341). Orasul urmeaza modelul de dezvoltare a centrelor mestesugaresti din Transilvania cu existenta a 19 bresle de mestesugari si cu un important rol in comertul dintre Transilvania si Tara Romaneasca.

Este printre primele orase din Transilvania care construieste ziduri de aparare fortificate iar ulterior este infiintat si un gimnaziu si o tipografie. Apogeul dezvoltarii il atinge in secolul 18 cand este sediu al Dietei si al Principilor Transilvaniei.

In prezent municipiul Sebes este o localitate infloritoare cu un centru vechi deosebit de frumos si cu obiective turistice de prim rang precum Rapa Rosie aflata la 3 km de localitate sau biserica evanghelica din centru.

 

Cum ajungeti in Sebes

Cu masina

Prin DN1 de la Sibiu, Alba Iulia sau prin DN7 de la Deva

Cu trenul

Prin gara Sebes de pe linia Vintu de Jos - Sibiu

Cu avionul

Prin aeroporturile din Sibiu sau Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto

 


Info utile

Declarat municipiu prin legea nr.201/13.11.2000

 
ref: 431

Comentarii pentru Sebeș


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă