Loading
Stema Teiuș

Teiuș

Orasul Teiuș se afla in judetul Alba, la o altitudine de 250 m, in culoarul depresionar Alba Iulia - Turda, pe dreapta Muresului, pe raul Geoagiu. Declarat oras in 1994, in prezent localitatea Teius are aproximativ 7400 locuitori si are in subordine 4 localitati.

Pe teritoriul localitatii au fost descoperite urme de locuire ce indica prezenta unei asezari in acest loc inca din Epoca Bronzului (Cultura Noua) si Epoca Fierului (Hallstatt). Prima mentionare documentara dateaza din anul 1290 in documente papale sub numele de Villa Spinarum iar mai tarziu sub numele de Thyues, Tyuis, Oppidum Teowys.

Se pare ca pe timpul regelul Matei Corvin orasul poarta rangul de oras regesc sub numele de Thywys insa ulterior orasul cunoaste o perioada de declin si revine in categoria asezarilor rurale.

In prezent orasul Teius este un important nod feroviar aici intalnindu-se magistrala 3 (Bucuresti - Brasov - Satu Mare) cu linia Simeria - Alba Iulia - Teius.

 

Cum ajungeti in Teius

Cu masina

Prin DN1 de la Cluj Napoca sau Alba Iulia

Cu trenul

Prin gara Teius de pe linia magistrala 3 (Bucuresti - Brasov - Satu Mare)

Cu avionul

Prin aeroportul din Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto sau feroviare.

 


 

Info utile

Declarat oras prin legea nr.66/15.07.1994

 

 

 
ref: 433

Comentarii pentru Teiuș


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Halalai Danut
15 februarie 2007
Teiusul este unul dintre cele mai bune zone in ceea ce priveste amplasarea geografica,aceasta localitate aflindu-se intr-un cerc la distante egale de marile orase din ardeal.(Cluj,Sibiu,Medias,)
moldovan
31 decembrie 2007
multumim domnule primar pentu trotuaru inceput acum 2 ani si ne terminatn nici in ziua de azi de pe strada M.Kogalnicianu .
Si asteptat ca la urmatoru scrutin de vot pt primar sa va votam. multumim anticipat
laura marga
18 iunie 2009, 12:35
Am copilarit in Teius. am vrut sa vad si eu imagini actuale din localitate, dar...Nu cred ca nu se gasesc fotografii pe care sa le poata vedea cei interesati. Salutari lui Tavi Rusu, Ovi Suciu, Marius Halalai!
no name
1 decembrie 2009, 17:06
Locuiesc in Teius si pana in prezent orasul nu este in progres din punctul meu de vedere....pentru k nimeni nu-si da interesul ca orasul Teius sa arate bine...in campaniile electorale,candidatii spun ca fac si dreg si cand ajung sus uita de unde au plecat si nu fac nimic pentru orasul Teius....Acest oras desi e mic e frumos dar cei din conducerea Teiusului ar putea sa-l faca si mai frumos...atat am avut de spus la revedere!!
Carla
13 octombrie 2010, 18:45
Am incercat sa gasesc pe internet un hotel, o pensiune si un restaurant in acest oras...din pacate nu exista nici un fel de informatii. Poate ca autoritatile locale ar trebui sa fie interesate sa faca cunoscut orasul Teius!!!
nu conteaza
26 decembrie 2012, 03:17
Multumesc Domnule Primar Halalaie Mirel.Pentru toate lucrurile care leai promis si nu ai indeplinit nici una...

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă