Loading

Zlatna

Orasul Zlatna se afla in judetul Alba, in Muntii Apuseni, in Depresiunea Zlatna, pe cursul superior al raului Ampoi, la o altitudine de 450-500 m, la 38 km vest de municipiul Alba Iulia. Localitatea Zlatna a fost declarata oras in 1968 iar in prezent are aproximativ 9000 de locuitori si 18 localitati in subordine.

Pe teritoriul localitatii Zlatna au fost descoperite urme de locuire ce indica prezenta unei asezari in acest loc inca din epoca bronzului (Cultura Wietenberg). In perioada romana in acest loc a existat o asezare infloritoare ce purta numele de Ampelum si care se pare ca a fost un important centru de exploatare a aurului care a purtat chiar rangul de municipium. Urmele materiale descoperite constau din inscriptii in latina, statui, monezi si ceramica.

Localitatea este mentionata pentru prima data in anul 1347 iar ulterior in 1387 este ridicata la rangul de oras. Datorita industriei miniere orasul cunoaste o dezvoltare accelerata, aici fiind instalata prima masina cu aburi din Transilvania ce avea o putere de 14 CP. Principele Transilvaniei in aceea vreme Gabor Bethlen a adus muncitori germani si slovaci pentru a lucra in mine. Tot in aceasta perioada la Zlatna a functionat si o scoala de minerit.

In perioada 1837-1847 la scoala din Zlatna a invatat Avram Iancu, mai tarziu orasul participand activ la revolutia de la 1848-1849. 

 

Cum ajungeti in Zlatna

Cu masina

Prin DN74 de la Alba Iulia, Abrud sau Brad

Cu trenul

Prin gara Alba Iulia si de acolo cu mijloace auto. 

Cu avionul 

Prin aeroportul din Cluj Napoca si de acolo cu mijloace auto. 

 
ref: 436

Comentarii pentru Zlatna


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă