Loading
Stema Codlea

Codlea

  • Populație: ~ 12300 locuitori
  • Tip localitate: Municipii

Municipiul Codlea este situat in judetul Brașov, in Depresiunea Brașov, la 560 m altitudine, la poalele Măgurii Codlei, pe cursul raului Vulcănița, la aproximativ 15 km de municipiul resedinta de judet Brașov. Declarat oras in 1950 si municipiu in 2000, in prezent Codlea are aproximativ 12300 locuitori.

Prima mentionare documentara a localitatii dateaza din 1265 insa se pare ca localitatea a fost intemeiata mai devreme de catre cavalerii teutoni care au fost colonizati in Transilvania in 1211. Construita probabil intre 1211-1215 - Cetatea Neagră, cum era numita in acele vremuri, avea rolul de a apara partea de sud-est a Transilvaniei si Țara Bârsei. Totusi de-a lungul timpului Cetatea Neagră a fost atacata, jefuita si incendiata cu mai multe ocazii atat de catre tatari cat si de catre turci. Cele mai importante incursiuni ale acestora au avut loc in 1234, 1252, 1335, 1431.

Documentele vremii atesta existenta unei scoli sasesti in Cetatea Neagră (Codlea) in 1540 iar primele mentiuni ale unei scoli cu predare in limba romana dateaza din 1800. Localitatea se dezvolta mai ales in secolul 20 - aceasta dezvoltare fiind recunoscuta prin ridicarea la rangul de oras in 1950 si la cel de municipiu in 2000.

Cum ajungeti in Codlea

Cu autoturismul

Prin DN1 de la Brașov sau de la Sibiu (prin Făgăraș

Cu trenul

Prin gara Codlea de pe linia Brașov - Sibiu 

Cu avionul 

Prin aeroportul din Târgu Mureș si de acolo cu mijloace auto. Odata cu construirea aeroportului Brașov (2007-2008) cel mai rapid mod de acces va fi prin acesta. 

Info utile

Orașul Codlea a fost declarat municipiu prin legea nr. 179 din 18.10.2000 
ref: 505

Comentarii pentru Codlea


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


calin
26 martie 2010, 08:34
Stimati colegi,am trecut prin complexul de agrement cu ape mezotermale de la Codlea, prin 2002.Totul parea cam pustiu. Poate cineva sa-mi spuna ce s-a mai intamplat pe acolo? Oriunde in lume in jurul unor ape cu temp.22-24 gr Celsius ar fi luat nastere o mica statiune balneara permanenta, mai ales intr-un judet care duce lipsa de caldura...

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renastreea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor.Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona? –
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),,
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propouneri
V-as fi foarte recunoascator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare), Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) sa afirme ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă