Loading
Stema Ghimbav

Ghimbav

  • Populație: ~ 5500 locuitori
  • Tip localitate: Orașe

Localitatea Ghimbav (Weidenbach in germana, Vidombák in maghiara) este situata in judetul Brașov, in Depresiunea Brașov, pe cursul raului Ghimbav. Declarat oras in 2002, in prezent localitatea Ghimbav are aproximativ 5500 locuitori si este cunoscuta mai ales datorita industriei aeronautice din localitate (Fabrica de elicoptere).

Prima mentiune documentara a localitatii Ghimbav dateaza din 1342 insa se pare ca exista o localitate langa paraul Ghimbășel cu mult inainte de aceasta data. Numele in germana a localitatii, Weidenbach inseamna de fapt raul cu salcii - dupa multi dovada pozitiei sale pe malul raulu, langa salcii. Localitatea a fost multa vreme populata mai ales de sasii colonizati aici de regii maghiari in secolele 12-13, structura asezarii reflectand modul de constructie si arhitectura saseasca - strazi largi paralele cu garduri si porti inalte.

Localitatea Ghimbav a fost in mai multe randuri atacata si pradata de catre tatari fiind amintita mai ales in acest context in documentele epocii.  

Ca urmare locuitorii au construit o cetate pentru a se apara de atacurile acestea iar legenda spune ca cetatea nu a fost niciodata cucerita prin asalt. Se cunosc doua cazuri in care aceasta a fost predata de buna voie si anume in 1611 cand ostile principelul Gabriel Bathory au ajuns in imediata apropiere a cetatii si a doua oara in 1658 tatarilor care au incendiat atat satul cat si cetatea. 

In prezent Ghimbavul este un orasel mic in dezvoltare, cu o arhitectura saseasca specifica care alaturi de cetate si biserica pot constitui tot atatea motive pentru turisti de a face o oprire aici.

 

Cum ajungeti in Ghimbav

Cu autoturismul

Prin DN1 din Brașov, localitatea fiind in imediata apropiere a Brașovului (5 km)

Cu trenul

Prin garile Ghimbav sau Brașov

Cu avionul 

Prin aeroportul din Târgu Mureș cel din Sibiu sau prin cele din București si de acolo cu mijloace auto. 

 

Info utile

Declarat oras prin legea nr. 674 din 19.12.2002 
ref: 1011

Comentarii pentru Ghimbav


Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


yo
27 septembrie 2009, 13:24
este cel mai tare oras!!!!

Afisez rezultatele 0-1 dintr-un total de 1
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă