Loading
Stema Râșnov

Râșnov

  • Populație: ~ 16000 locuitori
  • Tip localitate: Orașe

Orasul Râșnov este situat in judetul Brașov, in sud-vestul Depresiunii Brașov, la 15 km de municipiul Brașov, pe cursul râului Ghimbășel, la 650 m altitudine. Denumita Rosenau de catre sasii din Depresiunea Brașov si Barcarozsnyó de catre maghiari, in prezent localitatea Râșnov are aproximativ 16000 locuitori.

Urmele de locuire de pe teritoriul orasului indica prezenta unei asezari dacice ce purta numele de Cumidava iar mai tarziu se pare ca a existat aici si un castru roman de mari dimensiuni (114x110m). Sapaturile arheologice au scos la iveala in interiorul castrului fragmente de ziduri, fragmente de terra sigilata si o figurina din lut care o reprezinta pe Venera.

Prima mentionare documentara a Râșnovului dateaza insa din 1331 sub numele de Rosnou, mai tarziu in 1343 apare cu numele de Rosnov. Alte denumiri care apar in documente sunt Rasnov si Villa Rosarum. In 1427 Sigismund de Luxemburg acorda asezarii dreptul de a tine targuri. Cu timpul asezarea capata o importanta semnificativa fiind al doilea targ ca marime din Țara Bârsei. Apar breslele dintre care cele mai importante sunt cele ale strungarilor in lemn si a tesatorilor. In 1600 dupa lupta de la Mirăslău, Mihai Viteazul impreuna cu familia sa, se retrage o perioada la Râșnov numind asezarea "un oras al domniei mele".

Insa nu intotdeuna viata locuitorilor a fost usoara in Râșnov, dat fiind faptul ca se afla pe drumul ce lega Țara Bârsei de Pasul Bran adesea hoardele turce si tatare invadau asezarea si distrugeau tot ce râșnovenii au construit. Asa s-a hotarat construirea Cetății Râșnov - simbol al Râșnovului si principala atractie turistica din oras.

In prezent orasul este atragator atat prin prezenta obiectivelor turistice proprii (Cetatea Râșnovului, bisericile, Cheile Râșnovului) cat si prin obiectivele turistice și zonele turistice din imediata apropiere: Poiana Brașov, Pârâul Rece, Munții Piatra Craiului, Pasul Bran.

 

Cum ajungeti in Râșnov

Cu autoturismul

Prin DN73 de la Brașov sau de la Câmpulung, prin DN73A de la Predeal (de pe DN1).

Cu trenul

Prin gara Râșnov aflata pe linia secundara Brașov - Zărnești 

Cu avionul 

Prin aeroporturile Sibiu, Târgu Mureș sau cele din București si de acolo cu mijloace auto. 
ref: 515

Comentarii pentru Râșnov


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă