Loading
Stema Rupea

Rupea

  • Populație: ~ 6300 locuitori
  • Tip localitate: Orașe
  • Localitate: Rupea (Localități componente:Fișer)

Orasul Rupea este situat in judetul Brașov, la contactul dintre Subcarpații Transilvaniei si Podișul Hârtibaciului, la o altitudine de 451 m, la 62 km nord-vest de municipiul Brașov. Declarat oras in 1951 in prezent orasul Rupea are aproximativ 6300 locuitori si o localitate in subordine administrativa (Fișer).

Urmele de locuire de pe teritoriul localitatii indica faptul ca aici a existat o asezare dacica numita de catre romani Rupes, localitatea actuala dezvoltandu-se pe locul acesteia.  Prima mentionare documentara a localitatii Rupea dateaza din 1324 iar la 1433 este deja mentionat ca targ sub numele de Köhalm (morman de pietre - in lb. maghiara). Precum multe alte asezari din Țara Bârsei si Rupea a suferit de pe urma incursiunilor turco-tatare din secolele 13-15 fiind devastata de mai multe ori cele mai grave pagube fiind provocate cu ocazia incursiunilor din anii 1432 si 1437. Mai tarziu in 1716 epidemia de ciuma izbucnita in oras provoaca moartea a peste jumatate din locuitorii orasului.

Localitatea a purtat numele derivat Cohalm pana in 1929 cand isi schimba denumirea in Rupea. Pe parcursul existentei sale orasul s-a impus ca un important centru mestesugaresc -  aici activand cel putin 12 bresle precum si ca important targ cu patru targuri anuale vestite in zona.

In prezent Rupea atrage turistii prin mostenirea culturala saseasca, prin Cetatea Cohalm dar si prin bazaltele de la Racoș aflate in apropiere. 

 

Cum ajungeti in Rupea

Cu autoturismul

Prin DN13 de la Brașov sau de la Sighișoara 

Cu trenul

Prin gara Rupea aflata pe magistrala feroviara nr. 3 (Bucuresti - Brașov - Sighișoara - Cluj Napoca - Satu Mare

Cu avionul 

Prin aeroporturile din Târgu Mureș si Sibiu si de acolo cu mijloace auto. 
ref: 516

Comentarii pentru Rupea


Afisez rezultatele 0-21 dintr-un total de 21
  • 1


mona
16 noiembrie 2007
frumos oras
anita
6 august 2008
Cea mai buna prietena a mea are domiciliul in Rupea, foarte fruos orasul dar nu am ajuns ink la cetate, este destul d linistit , in skimb nu se poate ajunge usor cu trenul...deoarece gara se afla la o distanta de aprox 6 km de oras...nu inteleg de ce dar asta e....si nici autocare din sb pana in Rupea oras,singurul mijloc de transport este un microbuz galben care nu prea vine...oricum e un oras frumos dak reusiti sa ajungeti in el..iar cetatea de jos arata superb ..sper sa ajung cat de curand sa o vizitez...ciao
BUBA
25 august 2008
CINE ESTE DIN RUPEA SAU IMPREJURIMI, SI DORESTE SA CONVERSEZE,,,,,,,M-AS BUCURA
ghely
24 martie 2009, 21:00
buna !! sunt elemer si locuiesc in rupea de cand m-am nascut, ce pot sa va spun ca este un oras foarte frumos cu o gramada de fete frumoase si o cetete cum sigur nu ati mai vizitat pana acuma ... va asigur!. Despre viata de noapte : superba e un club care poate concura oricand cu oricare club din bv , super invitati dj rezidet ! misto ! asa ca daca aveti ocazia sa vizitati orasul , au zic ca se merit....
Dinca Alexandra
29 martie 2009, 21:00
Salut! Am fost ieri la cetatea Rupea si a fost super!
Vreau sa scriu cateva randuri pentru cei care vor sa ajunga acolo si vor informatii despre locatie program..etc. (noi am cautat peste tot si nu am gasit mai nimic)
Ajungeti cu trenul in "Rupea gara" si de acolo trebuie sa iesit foarte repede in spatele garii unde este un microbuz galben care apare la sosirea fiecarui tren. Din pacate acesta nu asteapta foarte mult si dupa cum am scris mai sus trebuie sa va miscati foarte repede. Acesta va va duce undeva langa un parc pe langa care urcati spre cetate pe un drum asfaltat dar care la un mom. dat se ingusteaza si devine o potecuta. Sus va asteapta un batranel (paznicul cetatii) care de obicei apare la munca dupa ora 11 dupa-masa. Acesta spunea ca in functie de cati vizitatori are cetatea atat sta si dansul. Asa ca dupa ora 11 ar fi bine sa incepeti vizitarea. Tariful este de 2 lei.
Cetatea este superba si merita vizitata. Inainte de a porni sa cititi cele doua pancarte informative ca sa stiti ce vizitati...(nu toate turnurile/incaperile.. au acea pancarta informativa.
Este super
Merita vazuta .... pt cei care adora parfumul trecutului.. asa cum spunea mai sus cineva.
Phillip
11 septembrie 2009, 07:28
Buna!

Am vizitat de curand Rupea si am fost foarte surpins de acest oras. Am inteles ca e cel mai mic oras din Romania. Foarte frumos si curat, iar cetatea este foarte frumoasa, iar de sus se vede toata Rupea.
In schimb m-am cazat la pensiunea " Cabana 3 Stejari " in apropiere, departe de zgomot unde am si calarit :D

mariana
23 noiembrie 2009, 05:50
Rupea trebuie sa o simti. Si numai daca ai acolo radacinile o poti face. In rest cred ca e nevoie de mai multa preocupare din partea administratiei locale pentru a releva aspectele culturale ale micului oras de pe valea Cohalmului. In ultimul an s-a redeschis Muzeul de Etnografie, situat in centrul orasului, langa parc, este un model de expunere a fondului etnic, mixt din zona Rupea.
De asemenea de cativa ani exista o foaie lunara a bisercii Sf Nicolae din Rupea , ce a aparut sub ingrijirea si straduinta parintelui Nicolae Moaga.
Marita sa vezi cu ochi proaspeti orasul, facand insa abstactie de coloraturta etnica preponderenta din ultimii 20 de ani.
eugen
23 noiembrie 2009, 15:10
sal. vreau sa fac un site despre Rupea dar as avea nevoie de articole de acolo si poze. cei care doresc sa ma ajute, ma pot contacta la ginni@mail2hot.com
multumesc
Andreea
2 decembrie 2009, 12:09
Am o intrebare, daca stie cineva: Exista vreun hotel in Rupea? Sau vreo alta posibilitate de cazare chiar in oras?
Multumesc.
Otilia
4 februarie 2010, 22:16
Hello. O caut pe Corea Elena Florentina,din Rupea, Corea este numele de fata, nu stiu nimic de ea de ai buni, a terminat colegiul pedagogic la Blaj si lucra la inceputul anilor 2000 invatatoare undeva linga Rupea.
vlad
5 februarie 2010, 19:53
Buna tuturor !
Intr-una de minunatele zile de vara, fiind vizitat de un var de-al meu de la Alba-Iuia care a venit insotit de cativa amici de-ai lui, m-au rugat sa le-arat imprejurimile. Ne-am urcat in masina si am plecat spre Rupea tinta finala fiind Cetatea Rupea.
Asa de impresionati au fost de acest obiectiv turistic (mai ales panorama micului orasel), incat mi-au promis ca la urmatoarea vizita vor reveni in acest loc aducand cu ei si alti amici de-ai lor.
Ca mica noastra excursie sa fie completa am pornit spre Viscri, un adevarat colt de rai, o zona unde influenta saseasca si-a spus cuvantul, iar acum isi culege roadele.....
Asa ca, va invit pe toti cei care aveti ocazia sa calatoriti de la Sighisoara spre Brasov sau invers, sa faceti un popas la Rupea, de unde veti pleca cu o parere pozitiva despre aceasta zona, cu garantia ca in cel mai scurt timp va veti intoarce.
calin
26 martie 2010, 08:48
Stimati colegi,in anii 2002 am vizitat baza de tratament(degradata) de la Baile Cohalm, apa sarat-sulfuroasa,deosebit de valoroasa pt multiple boli, captata din 7 izvoare. Pe vremuri, apa era adusa de la unul din cele 3 puturi si incalzita intr-un cazan de locomotiva. Baza avea 10 vane si apartinea unui cetatean german. Era folosita in terapia bolilor reumatice,ginecologice si dermatologice.
Dl.primar al orasului, ing.Flavius Dumitrescu era in cautarea uor investitori.
V-as ruga sa ma lamuriti, a gasit domn' primar ce-a cautat sau nu?...caci "rupenii" nici nu realizeaza ce comoara au in oras...

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renastreea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor.Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona? –
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),,
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propouneri
V-as fi foarte recunoascator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare), Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) sa afirme ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Dr.Dorgo Calin
SIBINESCU MARGARIT
15 aprilie 2010, 10:00
Buna ziua!
Caut 2 frati gemeni din Rupea care au facut armata la Oradea in perioada 1974-1976 la unitatea 01326. Nu mai stiu nimic de ei de 30 de ani si as dori sa aflu telefonul lor ca sa stiu ca sunt bine sanatosi si sa ne mai amintim de armata. Cu multumiri, astept un raspuns pe adresa sibi_fam@yahoo.com
Otilia
23 aprilie 2010, 00:24
O caut pe Florentina Corea din Rupea. Este invatatoare, dar nu stiu daca si unde mai lucreaza.... sau daca mai este in Romania. Daca stie cineva de ea, va rog sa imi scrieti pe adresa otilia779@yahoo.com. Thank You.
Radu
5 mai 2010, 18:23
E fain oarsu'locuiesc aici,dar din cauza conflictului dintre partide s-au distrus multe lucruri in Rupea.Nimeni nu respecta orasul multi atunca mizerile pe jos,si nu numai tiganii...chiar si cei care ar trebui sa patruleze si sa atentioneze pe cei ce fac mizerie,mai exact politistii.Eram in parc intr-o zi insorita ,iar pe o banca era un politist tinerel,frumusel cu gasca lui de prieteni( dar era in timpul programului) si care manca seminte si arunca cojile pe jos.Pai ce motivare sa mai aiba tiganii cand tocmai politia incalca legea? si uita-ti asa oraselul se duce de rapa...chiar si cu oamenii legii.
Laura T.
5 mai 2010, 18:31
Sunt si eu de aici din Rupea si pot confirma ce spune domnul de mai sus.Politia nu respecta legea,pai cum ne mai putem astepta la ceilalti?Politistii astia tineri abia detasati sa isi vada de servici in timpul serviciului,si de distracti in timpul liber...Comandantul ce face?sustine PDL_ul si atat.Noroc cu iceprimarul Comanici ca mai face ceva...si toata stima si respectul pentru el,singurul om lucid din primarie.Am vazut si eu politisti in timpul programului de vorba si relaxandu-s la fotbal la sediul de la pompieri...primarul doarme non-stop,politia se distreaza...cine mai conduce orasul?DISTRUGATORII...as vrea 2 minuni: noi detasari cu tinereii politisti,si schimbarea primaarului! HALAL ORAS..pacat pt micile comori care vor disparea
corina
16 mai 2010, 18:26
sant plecata de 6ani din rupea caut preteni de care nu mai stiu nimic
adriana nicut
5 iunie 2010, 20:10
din promotia 1981 a liceului stie cineva cum pot sa i-au legatura cu andras gall?
vlad
4 iunie 2011, 20:36
Buna ziua ma numesc J. V. am 25 de ani , am vazut articolul d-voastra pe un forum de pe internet si incerc sa va dau niste raspunsuri la acele intrebari inaintate de d-voastra din punctual meu de vedere, eu sunt profesor la o scoala dintr-o localitate din zona. Incerc sa optin si opinia primarului sau a unui cadru medical de la Rupea. Trimiteti-mi un e-mail la vladbv86@yahoo.com

1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
R: Da , deoarece era in desfasurare o activitatea acolo acum este abandonata aceasta pista. Nr de turisti cred ca este constant, se vizite4aza Muteul Etnografic din Rupea Cetatea Rupea si bisericile sasasti din imprejurimi (Viscri, Homorod, Ungra) motivul fiind si pozitionarea in apropierea de DN 13
Personalul hotelier este adaptat necesarului minim de unitati de cazare din zona (cateva ) personalul medical este doar in oraselul Rupea un de este si un spital orasenesc si medicii din commune, acesta este constant. Aici la Rupea din cate stiu eu era singurul oras din tara unde se efectuau ‘’nasteri in apa’’
Cauze: lipsa Desfiintarea unor posturi medicale
Cadre specializate in alte domenii de ex chirurgie dar in domenil balnear nu. Nici ajutor nu s-a primit de la Minister

2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor.Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
- Statiunea nu functioneaza de cativa ani buni

3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
Avand in vedere lipsa acuta de locuri de munca din zona si nu numai, personalul de munca s-ar adapta eventual califica sau recalifica . Cadre medicale ar trebui

4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona? –
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),,
Este o solutie de ex Cetatea este reabilitata din fonduri UE de sute de mii de euro , introducerea acestei baze balneare in circuit ar fi o sursa importanta de venituri. Primaria si Cons Judetean joaca un rol essential
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
Este o varianta – ma gandesc poate afla cineva care este dornic de o investitie
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
Drumurile din zona sunt relative bune , tinerii care terina un liceu sunt numerosi, cei cu studii superioare gasesc greu de lucru in zona
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
Aceasta trebuie sa renasca cat de curand , parintii imi povesteau ca acolo unde erau baile Homorod era o activitate intensa , o modalitate de destindere si totodata aducatoare de venituri

lidia
12 ianuarie 2012, 15:53
Buna tuturor,am locuit in Rupea timp de 19ani un orasel minunat m-am mutat de aici de 13 ani.Acum 2 ani am avut intalnirea de 10 ani,imi pare rau ca nu am ajuns la cetate un loc superb unde poti vedea tot orasul,pacat ca se degradeaza si nimeni nu face nimic
maria
29 martie 2012, 17:18
As vrea sa va spun k sunt nascuta in orasul Rupea. Este un oras minunat,cu oameni caldurosi si primitori. Cei care doresc sa vada ceva foarte frumos in acest orasel sunt astepeptati de Craciun cand ceata de baieti si fete imbracati traditional colinda ambele biserici apoi pornesc sa vesteasca intregului oras Nasterea Domnului.
Mai puteti vedea in septembri "Fesivalul Cetatii" cand ansambluri folclorice,muzicanti,cantareti...din zona dau spectacol. Pe timpuri acest festival se tinea in cetate dar acum se tine in centrul orasului deoarece cetatea este in paragina.
Dar va mai pot informa k in cele din urma cetatea este in renovare si speram ca in curand sa putem primi in acest loc plin de istorie cati mai multi turisti.
Va asteptam cu drag

Afisez rezultatele 0-21 dintr-un total de 21
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă