Loading
Stema Oraviţa

Oraviţa

Oraşul Oraviţa este situat în sud-vestul României, în Dealurile Oraviţei, în judeţul Caraş-Severin, la o altitudine de 260-310 m, pe cursul râului Oraviţa, la 52 km de municipiul reşedinţa de judeţ Reşiţa. Oraviţa are 15564 locuitori şi 6 localităţi în subordine administrativă: Agadici, Brădişoru de Jos, Broşteni, Ciclova Montană, Marila, Răchitova.

Oraviţa s-a format prin unirea localităţilor Oraviţa Montană şi Oraviţa Română menţionate documentar in 1690 respectiv 1700 în Conscriptia lui Marsigli. Totuşi unele date indică atestarea documentară pentru 1697 când în noaptea de 6-7 martie savantul Luigi Ferdinando, conte de Marsigli, trimis al împăratului austro-ungar este găzduit la Oraviţa în casa parohului romano-catolic. Localitatea cunoaşte o dezvoltare rapidă datorată în mare parte resurselor sale bogate de minereuri şi exploatărilor miniere de cărbune din zonă. În 1717 devine centru coordonator al minelor din Banat, iar in 1718 este construit aici primul cuptor pentru topirea minereurilor neferoase din România. Acesta este considerat şi inceputul siderurgiei din Banat. În localitatea componentă Ciclova Montană a fost descoperit în 1948 mineralul numit cislovait.

Pe lângă componentele economice şi industriale oraşul se dezvoltă şi pe plan cultural, aici fiind construit primul teatru din România, teatru care a avut pe scena sa nume importante ale culturii româneşti.

În prezent oraşul atrage prin obiectivele sale turistice unicat precum Teatrul Vechi, Gara Oraviţa, primele linii ferate din România, Muzeul Farmaciei dar şi prin Mănăstirea Călugăra.


Cum ajungeţi în Oraviţa

Cu autoturismul

Prin DN 59 şi DN 57 de la Timişoara sau prin DN 58 şi DN 57B din Reşiţa.

Cu trenul

Prin gara Oraviţa aflată pe cea mai veche linie ferată din România: Baziaş - Oraviţa - Anina

Cu avionul

Prin aeroportul din Timişoara şi de acolo cu mijloace auto.
ref: 28

Comentarii pentru Oraviţa


Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


mb
13 March 2009, 23:00
Nu este prima data cand citesc informatia eronata ca la Oravita s-a deschis primul teatru din Romania; Primul teatru de pe actualul teritoriu al Romaniei a fost inaugurat la Sibiu in 1787 (actuala Sala Thalia, in prezent sediul Filarmonicii de Stat) A functionat ca teatru pana in 1948
Cristina
28 April 2009, 11:50
Teatru din Turnul Gros din Sibiu. Acest turn a fost tranformat în sala de teatru printr-o improvizaţie în anul 1788 de către tiprograful Hochmeister din Sibiu, care din acel an a fost şi primarul Sibiului. Acest fapt nu îi poate acorda o prioritate faţă de Oraviţa.
pentru MB

ce ziceati de informatiile eronate?
Amala Scud
28 May 2009, 11:32
1763 este atestată documentar Clădirea poştei (la acea vreme se numea HAN) din Oraviţa Montană , dar ea se pare că a fost construită cu circa 25 de ani în urmă când trupa de teatru ambulant a lui Anton Eintrag a dat o reprezentaţie de teatru la Oraviţa într-o sala amenajată special în clădirea poştei.Mentionez că oână la ridicarea primului teatrudin ţară şi primul iluminat cu acetilenă în sud-vestul Europa,această clădire a funcţionat şi ca teatru. A doua sală care a avut aceeaşi destinaţie a fost cea a Hotelulul Imeprial, azi Şc. gen . nr. 2

Dar tu ce yici de asta ? domnişoara Cristina!
iuchi
6 March 2010, 05:14
Au fost si alte sali de teatru in tara,sau teatre care au finctionat in diferite claditi, dar la Oravita este prima cladire din tara contruita cu scopul de a servi de teatru. De aceia se considera primul teatru. Informatia este corecta.
un crestin
7 May 2010, 18:47
mam nascut aproape de oravita la 7 ani am trecut prin oravita in pelerinaj spre minastirea calugara am amintiri frumoasedin oras specialanii 2002 2008 am cunoscut un neamt pe nume misu fain ortac avea in cap sa faca ofabrica de cirnati cica a reusit treci si pe la minastire poate au si ei nevoie de ceva domnul sa te binecuvinteze
fabian
28 January 2011, 22:13
tot banatu e fruntea sa nu uitam ca au fost primele starazi iluminate, a avut primele fabrici de prelucrarea fierului, primul teatru din europa in trei limbi, prima statiune balneara datata in anul 153 d cH,prima fabrica de bere de pe teritoriul romaniei prima strada asfaltata primul tranvai electric etc.

Afisez rezultatele 0-6 dintr-un total de 6
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă