Loading
Stema Cluj Napoca

Cluj Napoca

  • Populație: ~ 317000 locuitori
  • Tip localitate: Reședință de județ

Muncipiul Cluj-Napoca (Kolozsvár in maghiară, Klausenburg in germană) este situat în nord vestul țării la poalele dealului Feleac, în zona de legătura a Podișului Someșan cu Câmpia Transilvaniei și cu Munții Apuseni, la aproximativ 350-400 metrii altitudine pe cursul raului Someșul Mic. Cluj Napoca are in prezent o populatie de 317.000 de locuitori la care se mai adauga in perioada studiilor universitare aproximativ 100. 000 de studenti și este considerat centrul cultural și economic al Transilvaniei. 

Istorie

Prima atestare documentară a orașului datează din vremea romană când Claudius Ptolemeu spunea despre așezare că este una dintre cele mai importante din Dacia.

Regele Ungariei Sigismund de Luxemburg acorda Clujului statutul de oraș liber în anul 1405. Orașul era deja în această perioadă un centru de comerț și meșteșuguri, cu  o serie de bresle meșteșugărești active în urbe.

Orașul a cunoscut o dezvoltare industrială și comercială accentuată în vremea în care aparținea imperiului Austro-ungar. În această perioadă sunt construite multe dintre monumentele arhitecturale din oraș și centrul orașului capătă înfățișarea actuală.

După al doilea război mondial Clujul cunoaște o dezvoltare explozivă, ajungând la peste 300.000 de locuitori. În prezent este unul dintre cele mai mari orașe din România și cel mai mare oraș al Transilvaniei, cu o viață economică, culturală și educațională efervescentă.  

Obiective turistice

Clujul are un bogat patrimoniu arhitectural, clădiri care nu au voie să lipsească din nici un itinerariu prin orașul transilvan cum ar fi: Biserica Sf. Mihail, Palatul Bánffy, Biserica Calvaria, Casa Matei Corvin, Bastionul Croitorilor, Catedrala Ortodoxă.
Alte locuri care merita vizitate sunt: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Grădina Botanica, Parcul Central.

Centru universitar

Clujul este cel mai important centru universitar din țară (după București) cu universități de mare prestigiu (Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu).

Evenimente culturale

Clujul oferă și câteva evenimente culturale de prim rang precum Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), concerte, două dintre teatrele cele mai importante ale țării, operă, etc. 

Cum ajungeti în Cluj Napoca

Cu autoturismul


Pe DN1 (sau E60) dinspre Oradea sau dinspre Alba Iulia. Alte drumuri europene importante care tranzitează Clujul sunt E81 (Satu Mare, Zalău, Brașov), E58 (Dej, Bistrița). De asemenea in apropiere de oraș trece si secțiunea Gilău - Câmpia Turzii a autostrăzii Transilvania.

Cu trenul

Orașul este situat pe magistrala feroviară 3 aici terminându-se porțiunea electrificată din această magistrală, intre Cluj Napoca si Oradea circuland locomotive diesel. Trenuri intercity circulă spre cele mai importante orașe din Transilvania dar și spre București. Spre Budapesta circula trenurile internationale Ady Endre și Corona. Noi va recomandăm pentru călătorii trenuri Rapid sau Intercity datorită timpului mai redus de călătorie și a confortului superior față de trenurile personale și accelerate.

Cu avionul

Cluj Napoca dispune de un aeroport lângă cartierul Someșeni, Aeroportul Internațional Cluj Napoca (COD IATA: CLJ) are legături aeriene spre marile orașe din România, Italia, Franța, Spania, Marea Britanie, Germania, Austria,  Olanda.

Cum vă deplasați prin Cluj Napoca

Transport în comun

Clujul are un sistem de transport în comun bine pus la punct, format din autobuze, troleibuze și tramvaie care au linii ce acoperă toate cartierele orașului. Operatorul de transport local se numește RATUC (www.ratuc.ro). Pentru a utiliza transportul în comun este necesară cumpărarea unui bilet (există doar bilete cu două călătorii) sau a unui abonament înainte de urcarea în mijlocul de transport în comun. În mai 2013 un bilet cu 2 călătorii costa 4 lei. 

Taximetre

Sunt mai multe companii de taximetre. Toate taxiurile aparținând unei asemenea companii au același tarif și acest tarif trebuie să fie afișat la vedere.

Pentru a afla numerele de telefon ale celor mai importante companii de taximetrie din Cluj consultați secțiunea de informații utile de pe situl nostru.

Bicicletă și pe jos

Pistele de bicicletă sunt deocamdată puține și de multe ori ocupate de diverse autoturisme parcate. De asemenea în Cluj pe anumite străzi poate deveni anevoioasă deplasarea pe trotuar a  pietonilor datorită mașinilor parcate.
ref: 16

Comentarii pentru Cluj Napoca


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă