Loading
Stema Covasna

Covasna

  • Populație: ~ 12500 locuitori
  • Tip localitate: Orașe
  • Localitate: Covasna (Localități componente:Chiuruș)

Localizare și elemente geografice

Orașul Covasna este situat în curbura Carpaților Orientali, la poalele munților Brețcu în depresiunea Târgu Secuiesc . Statiunea balneoclimaterica permanentã de interes național se afla la 31 km de Sf. Gheorghe, la 60 km de Brașov si la 250 de km de București. Stațiunea Covasna are 12200 locuitori si are in subordine administrativa localitatea Chiuruș.

Cunoscuta ca orașul izvoarelor minerale, localitatea Covasna este traversată de pârâul cu acelasi nume. Altitudinea variază între 550-600 m, iar climatul este răcoros,  de depresiune intramontanã. Vara noptile sunt rãcoroase iar iernile sunt reci. Aerul are un continut ridicat de ioni negativi - un alt factor terapeutic natural.

Scurt istoric

Prima atestare documentara a orașului Covasna dateaza din 1567, in 1773 apele minerale de la Covasna sunt analizate chimic iar intr-un manual de geografie aparut la Viena in 1818 este deja mentionata ca statiune balneara. In 1952 este declarat oras iar odata cu reorganizarea administrativa a Romaniei din 1968 judetul primeste numele statiunii Covasna.

Stațiunea balneoclimaterică

Este una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice ale României, dispune de 9 hoteluri și de mai multe pensiuni private precum si de un camping. Economia orasului Covasna se bazează mai ales pe industria alimentară, turism si agricultură.

Izvoarele de ape minerale au debite deosebit de ridicate (unele au un debit de peste 1000 de litrii pe ora) si sunt raspandite in tot orasul (peste 1500 de izvoare) existand unele case particulare unde in fantani este apa minerala. Acestea sunt de o mare varietate fiind carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, clorurosodice, iodurate, hipertone, hipotone, bromurate.

Afecțiuni tratate

Apele minerale de la Covasna sunt utilizate atat in cura interna cat si in cura externa pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica, hipertensiune arteriala), boli hepato-biliare, boli digestive. De asemenea apa minerala este imbuteliata si comercializata in toata tara sub numele Roua (Roua Munților). In 2005 aceastei ape minerale i-a fost decernata medalia de aur la Salonul International de ape minerale de la Berkeley Springs (Statele Unite). Trebuie mentionate si mofetele (emanatii de bioxid de carbon) din Covasna care au o valoare terapeutica majora fiind extinse in toata statiunea. Centrele de tratament din Covasna dispun de mofete, instalatii pentru bãi calde cu ape minerale, buvete pentru curã internã, aerosoli si inhalaþii. Aici se aflã si Spitalul de Recuperare a Bolilor Cardiovasculare Covasna, unitate renumita atât în tarã cât si în strãinãtate.

Timp liber

Dintre obiectivele turistice cele mai importante amintim: Planul Înclinat - monument tehnic unicat in Europa, Balta Dracului - un fel de vulcan noroios, Cetatea Zânelor - ruinele unei cetãti vechi, Calea ferata forestierã, trenul rutier (un trenuleț care plimbă turiștii pe străzile orașului între diferitele obiective turistice).

Cum ajungeti aici

Cu autoturismul

Prin DN11 care leagă Brașovul de Onești. Trebuie sã vã abateti de pe DN 11 între localitãtile Sântionlunca si Moacșa în dreptul localitãtii Reci. Tot cu abatere de pe DN 11 se poate ajunge în Covasna si dinspre Târgu Secuiesc.

Cu trenul

Trebuie sã ajungeti mai intâi la Sf. Gheorghe de unde porneste linia feroviara  de interes local 404 (Sfântu Gheorge - Brețcu), care trece si prin statiune. De la gara Covasna exista autobuze spre centrul statiunii.

Cu avionul

Prin aeroporturile Targu Mures sau Bucuresti si de acolo cu mijloace auto sau feroviare

Info utile

Exista curse regulate de microbuz spre statiunea Covasna din gara Brașov sau din autogara Sfântu Gheorghe. Programul acestora poate fi consultat pe www.ecosil.ro

 
ref: 1

Comentarii pentru Covasna


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă