Loading
Stema Deva

Deva

Municipiul Deva este situat in partea central-vestica a Romaniei la poalele Muntilor Poiana Rusca, in culoarul Muresului si este resedinta judetului Hunedoara. Populatia orasului este de aproximativ 75000 de locuitori si are in subordine localitatile: Santuhalm, Archia, Barcea Mica si Cristur.

In perimetrul orasului exista urme de asezari neolitice apartinand culturii Cotofeni iar pe Dealul Cetatii exista o cetate construita in secolul 13 (mentionat la 1269 sub numele de Castrum Deva). Pe parcursul secolelor aceasta cetate a fost fortificata de mai multi domnitori printre care si Iancu de Hunedoara ceea ce a dus la amplificarea importantei acestuia. In 1849 cetatea a fost distrusa datorita exploziei depozitului de munitii ce exista acolo.

Astazi Deva este un important centru economic si cultural dar si sportiv prin faptul ca aici isi are cantonamentul lotul national de gimnastica feminina a Romaniei.

Cum ajungeti aici

Cu masina

Dinspre Bucuresti fie prin Targu Jiu pe DN 66 fie prin Sibiu pe DN 7, dinspre Timisoara pe DN 7 iar dinspre Cluj Napoca pe DN1 respectiv DN7.

Cu trenul

Prin statia de cale ferata Deva.

Cu avionul

Prin aeroportul international din Timisoara si de acolo cu mijloace auto sau feroviare.
ref: 590

Comentarii pentru Deva


Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Todoran Andrei
15 martie 2010, 19:33
Si despre cetatea Deva ce se mai spune?
calin(pentru Spitalul de Recuperare Deva)
28 martie 2010, 08:22
Stimati colegi,

Ma numesc Dorgo Calin si sunt de 25 de ani medic balneolog si de recuperare medicala in Tg.Mures.
In 2002 am scris cartea „Transilvania,un Eldorado balnear?” iar in 2005, cartea „Salinoterapia la domiciliu”, carte dupa care in tara noastra au aparut 35 de saline artificiale. In prezent scriu o a treia carte (2009-2010) despre renasterea turismului balnear romanesc. V-as ruga cu multa amabilitate daca ati putea sa-mi transmiteti cateva informatii actuale despre statiunea (localitatea) Dv balneara. Cartea va fi puternic sponsorizata deci, ceea ce-mi veti comunica va ajunge la urechea multor pacienti si oameni de afaceri.
Iata cateva intrebari:
1.-Era “manageriatul” unei locatii balneare mai usor inainte de 1989? A scazut nr de turisti autohtoni si straini in statiunea Dv, dar personalul hotelier si medical? Cauzele? Ati primit cadre noi, specializate, atat pe relatia turistica cat si pe cea medicala? Ati primit ajutor (atunci cand a fost necesar) de la Ministerul Sanatatii sau Institutul de Balneo-fizioterapie Bucuresti?
2.-Functionati in sistem privat, mixt sau exclusiv in „sistem de stat”, prin trimitere prin contract de pacienti de catre Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale (exceptand unele statiuni ce apartin de M.AP.N, JUSTITIEI, ROMTELECOM,etc) ?
3.-Functionarii ce deservesc statiunea (localitatea) DV balnearea, sunt motivati sa lucreze in acel loc? (stimulente prin reducere la cazare, masa , decontarea combustibilului in caz de naveta? Sunt ei mai ales localnici?Aveti lipsa de cadre medicale?
4.-Cum vedeti Dv atragerea turistilor romani si straini in zona?
-prin ameliorarea serviciilor de tot felul, prin investitii pentru repararea bazelor de tratament,aparatura medicala si spatiilor de cazare sau restauratie invechite (cine sa le faca? Primaria, Prefectura, Ministerul Turismului, managerii DV prin atragerea fondurilor europene?),
-prin publicitate masiva pe Internet, pachete balneo-turistice avantajoase?
-prin ameliorarea infrastructurii rutiere, angajare de tineri cu studii superioare in management si orice alte servicii, inclusiv personal medical calificat, diversificarea ofertei balneo-turistice?
-permanentizarea statiunilor balneare sezoniere?
5.-alte idei si propuneri
V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea raspunde la aceste intrebari pana in luna august (moment in care imi voi fi terminat si eu periplul meu prin cele 120 de statiuni si localitati balneare). Consider neverosimil faptul ca Ungaria , spre exemplu, tara fara munte si mare, reuseste sa aiba venituri din balneoturism de 3 ori mai mari decat tara noastra, unde salasuiesc 1/3 din resursele balneo-minerale ale Europei, iar directorul mega-firmei germane TUI (Turismus und Urlab International) a afirmat ca litoralul romanesc se afla cu 8 ani in urma celui bulgaresc.
Sunt convins ca impreuna vom gasi raspunsuri si solutii la toate aceste intrebari si vom face cativa seriosi pasi inainte in dezvoltarea turismului balnear al tarii noastre.
Cartea “Renasterea turismului balnear romanesc” va aparea in luna septembrie,a.c., nu va avea pret, (precum nu au avut nici cele anterioare), fiecarea statiune sau localitate balneara va primi cate un exemplar.
Cu stima, Calin_dorgo@hotmail.com

Afisez rezultatele 0-2 dintr-un total de 2
  • 1


Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă