Loading

Sibiu

  • Tip localitate: Reședință de județ
  • Localitate: Sibiu (Localități componente:Păltiniș)

Orasul Sibiu (Cibinum in latina, Hermannstadt in germana si Nagyszeben in maghiara) este unul din cele mai importante centre comerciale, culturale si turistice din Transilvania si chiar din Romania si este resedinta judetului omonim.

Se situeaza in partea centrala a Romaniei respectiv in sudul Transilvaniei in depresiunea Cibin la poalele Carpatilor Meridionali la o altitudine de aproximativ 400 m, fiind strabatut de raul Cibin.

Orasul a fost constituit pe locul unei vechi asezari care data din paleolitic, prima mentiune documentara dateaza insa din anul 1191 sub numele de Cibinum. Orasul devine in secolul XII-XIII o colonie saseasca sub numele de Hermannstadt. In 1366 devine oras iar mestesugurile si comertul sunt in continua extindere, Sibiul capatand un aspect de burg medieval pe care si-l pastreaza pana azi. In 1476 in oras existau 19 bresle de mestesugari in cadrul carora se practicau 25 de meserii.

Orasul Sibiu a devenit capitala Transilvaniei in 1692 fiind fortificat din cauza frecventei navaliri a turcilor - in aceasta perioada construindu-se 39 de turnuri de aparare si patru bastioane (unele mai exista si azi - bastionul Soldisch, bastionul Haller, turnurile: Macelarilor, Olarilor, Dulgherilor, Pielarilor). Tot in aceasta perioada se construieste si cladirea in care astazi este Muzeul Bruckenthal.

Si in ceea ce priveste cultura Sibiul a fost intotdeuna un leagan al culturei si stiintei aici tiparindu-se in 1544 carti in limba romana (Catehismul Romanesc). In oras si-au desfasurat activitatea Samuel Bruckenthal (guvernator al Transilvaniei si in acelasi timp un pasionat colectionar de obiecte de arta), Simion Barnutiu, Ioan Slavici, Nicolaus Olahus.

Cum ajungeti aici

Cu masina

Puteti sa ajungeti in Sibiu pe mai multe drumuri nationale depinzand de directia din care sositi: Oradea, Cluj Napoca, Brasov - DN1,  Arad, Timisoara, Bucuresti - DN7

Cu trenul

Orasul dispune de statie de cale ferata pe linia Brasov - Curtici astfel aveti la dispozitie mai multe trenuri accelerate, rapide si intercity precum si trenurile in trafic international care tranziteaza Sibiul (dinspre Budapesta). 

Cu avionul

Sibiul are un aeroport international (COD IATA: SBZ) care deserveste mai ales zboruri interne dar si cateva curse externe.ref: 680

Comentarii pentru Sibiu


Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza!

Ati fost aici ? Scrieti-va parerea!

Toate campurile sunt obligatorii!   Vezi regulile pentru comentarii

Localizare pe hartă